Noviny: Nelze zjistit, zda šéfové ve státních firmách nejsou přepláceni

17.06.2014 10:00

Přestože už před čtyřmi roky stanovila vláda Petra Nečase pravidla pro odměňování manažerů ve firmách s alespoň 33% účastí státu, nedá se zjistit, zda tato pravidla ministerstva dodržují. Upozornila na to úterní MF Dnes.

Noviny: Nelze zjistit, zda šéfové ve státních firmách nejsou přepláceni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle listu se zmíněná pravidla týkají 27 společností a 93 pracovních pozic. Cílem stanovení pravidel pro odměňování manažerů mělo být zamezit milionovým odměnám za špatné vedení firmy a tzv. zlatým padákům jen za několik málo měsíců práce.

„Vzhledem k nedostatečným i neobdrženým informacím z dotčených resortů nebylo možné objektivně vyhodnotit stav plnění zásad, tak jak je uloženo ministru financí ve spolupráci s členy vlády,“ cituje list ze zprávy pro vládu s tím, že svůj úkol splnilo jen Ministerstvo obrany. Za nesplnění úkolu navíc nehrozí žádný trest.

Ministerstvo financí si už loni v říjnu vyžádalo od jednotlivých ministerstev zaslání zpráv, ale odpověděla jen tři ministerstva ze šesti. „Po nástupu nové vlády všechny resorty znovu požádal nový ministr Andrej Babiš, do termínu vyhověly jen dva z nich,“ napsal deník s tím, že vláda proto musela minulý týden stanovit nový termín pro odevzdání zprávy, a to konec října.

Podle listu se ze zpráv z minulých let nelze dočíst nic o skutečné výši platů státních manažerů. A že jsou zásady bezzubé, dokládá i případ bývalého šéfa ČD Dalibora Zeleného. „Ukázalo se, že Dalibor Zelený, který úřadoval pouhých sedm měsíců, má nárok na konkurenční doložku ve výši ročního platu – tedy na dalších zhruba šest milionů korun,“ upozornil list. To se teď podle ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO) už stát nemůže, protože dozorčí rada má vše pod kontrolou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…