Noviny: Pořád jednou nohou v kriminále. Těžký život českých starostů

22.09.2014 8:13

Práce na radnicích prý začíná být nebezpečná. Starostové jsou podle svých slov jednou nohou v kriminále. Už několik starostů nebo celých zastupitelstev policie obvinila za rozhodnutí finančně nevýhodná pro obec. Ti se ale hájí tím, že peníze nemohou být vždy hlavním kritériem. Slušní lidé prý kvůli kriminalizaci politiky nechtějí už ani kandidovat. O tématu píše MF Dnes.

Noviny: Pořád jednou nohou v kriminále. Těžký život českých starostů
Foto: Kladenské listy
Popisek: Kladenský primátor Dan Jiránek

Kdy se zastupitelé pohybují na hraně zákona? Primátor Kladna Dan Jiránek (ODS) to ukazuje na příkladu. Vypráví, jak prodal budovu v hodnotě sto milionů korun za korunu. „Prodali jsme budovu Českému vysokému učení technickému a dnes je tam fakulta s 1 800 studenty,“ pochvaluje si Jiránek.

Jenže policie i v tomto případě může zjistit, že budova mohla být prodána mnohem výhodněji. A pak vznese obvinění a představitelé obcí jsou vyšetřováni. Sám Jiránek dělá rozhodnutí, kvůli kterým by si pro něj mohla klidně přijít policie a obvinit ho. Jako darebák se prý necítí, naopak má pocit, že policie je v poslední době na zastupitelstva extrémně přísná.

„Pocit, že bych mohl být vyšetřován, si nepřipouštím, protože to by člověk nemohl dělat rozumná rozhodnutí,“ komentuje to Jiránek. Ten nyní zastává také funkci předsedy Svazu měst a obcí.

Policie vždy hodnotí striktně finanční stránku věci

Primátor Kladna podle MF Dnes připouští, že za takový prodej za korunu vyšetřován být mohl a nedivil by se prý, kdyby na policii narazil. Přesné statistiky neexistují, ale případů, kdy policie obvinila celé zastupitelstvo za uzavření nějaké smlouvy či prodej majetku, přibývá. Policisté argumentují, že radnice mohla dosáhnout většího zisku. Zastupitelé oponují, že policie nebere v úvahu širší souvislosti. Charakteristické podle deníku je, že policie naráz obviní všechny zastupitele za hlasování, přičemž sama uznává, že osobně se nijak neobohatili.

Potíž podle Jiránka tkví v tom, že policie vždy hodnotí striktně finanční stránku věci - zisk a prodělek, jenže obec musí zajímat i jiné věci. „Ve stovkách obcí se dohadují starostové s policií, jestli mohou levně prodávat pozemky pro mladé rodiny,“ připomíná Jiránek. Mluvčí protikorupční policie věc obecně okomentovat nechtěl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…