Noviny: Zeman udělí vyznamenání Sedláčkovi, který o něm natočil film

22.10.2014 6:39

Mezi osobnostmi, které příští úterý ocení státním vyznamenáním prezident Miloš Zeman u příležitosti oslav vzniku Československa, bude režisér Robert Sedláček, autor dokumentu z roku 2007 o nynější hlavě státu. Lidovým novinám to potvrdil Sedláček. "Ano, ta informace se ke mně také donesla," uvedl podle deníku.

Noviny: Zeman udělí vyznamenání Sedláčkovi, který o něm natočil film
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Při natáčení dokumentu "Miloš Zeman: nekrolog politika a oslava Vysočiny" se před lety podle Lidových novin Sedláček s někdejším předsedou ČSSD sblížil. Deník připomíná, že filmař natočil i dokumenty o Zemanových oblíbencích - filozofovi Václavu Bělohradském a Františku Čubovi. Někdejší šéf JZD Slušovice je prezidentovým poradcem a v sobotu se stal senátorem. Bělohradský i Čuba si odnesli státní vyznamenání z Hradu minulý rok.

Ani letos se udílení vyznamenání neobejde bez kontroverzí

Noviny spekulují, že vyznamenání by letos mohl obdržet i režisér Filip Renč, který Zemanovi natočil předvolební spot před prezidentskými volbami. Renč však LN řekl, že o ničem takovém neví.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček odmítl jména možných kandidátů na ocenění komentovat. Zemanova kancelář pouze odtajnila, že speciální ceremoniál připraví pro zachránce židovských dětí sira Nicholase Wintona. Uskutečnit by se měl 28. října mimo hlavní každoroční oslavu ve Vladislavském sále. Důvodem je, aby událost byla pro Wintona, kterému je 105 let, co nejpohodlnější.

Ani letos se udílení vyznamenání neobejde bez kontroverzí. Zeman letos opět na Hrad nepozval dva rektory, s nimiž měl v minulosti spor. Česká konference rektorů to považuje za nedůstojné. "Oslavy výročí 28. října nepovažujeme za soukromou akci, ale oficiální, vysoce reprezentativní shromáždění, a okruh zvaných hostů by proto neměl být ovlivňován případnými neshodami z minulosti," uvedli rektoři v úterním prohlášení. Účast na Hradě považují za vyjádření úcty vůči republice a vyznamenaným osobnostem. S přístupem prezidenta proto zásadně nesouhlasí. Je otázkou, kolik zástupců vysokých škol za týden na Hrad přijde. Loni Zemanovo pozvání odmítlo 20 z 28 rektorů veřejných a státních vysokých škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…