Noviny hledaly slovo roku. Cena míří na Hrad

27.12.2014 8:12

Čtenáři Lidových novin zvolili slovem roku výraz „pussy“. Prezident tak opět zvítězil, loni to bylo slovo viróza, kterým Miloš Zeman zdůvodňoval své vrávorání u korunovačních klenotů. Redakce LN pak zvolila slovo sankce, které prý rok 2014 charakterizuje nejlépe.

Noviny hledaly slovo roku. Cena míří na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman přednesl ze zámku v Lánech svůj vánoční projev

Čtenářská anketa o slovo roku serveru Lidovky.cz vynesla na první místo slovo „pussy“. LN připomínají, že je to už druhý rok, co prvnímu muži ve státě patří prvenství v tomto hlasování.

Miloš Zeman a jeho tým stejně jako v roce 2013 zvítězili s obrovským náskokem. Loni to bylo díky „viróze“, která způsobila vrávorání prezidenta nad korunovačními klenoty. Letos bezkonkurenčně u čtenářů vyhrál termín „pussy“ a LN uvádějí, že je třeba ho číst po prezidentsku „pasy“. Počet hlasů pro toto slovo se přehoupl přes 2500, čímž prý nechalo daleko za sebou všechna ostatní nominovaná.

Prezident Zeman toto slovo vyslal do éteru, když se v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán pustil do kritiky odpůrců ruského prezidenta Vladimira Putina. Konkrétně si vzal na mušku punkrockovou skupinu Pussy Riot a název kapely začal překládat. LN podotýkají, že to udělal tím nejvulgárnějším způsobem, který mohl k výrazu „pussy“ přiřadit.

V užším výběru redakční ankety byla prý i slova ebola, „lumpenkavárna“, havlismus či příslovce prostě (v souvislosti s kampaní ANO).

Slovo lumpenkavárna opět vděčí za svůj vznik prezidentovi a umístilo se na druhém místě. Tak totiž souhrnně prezident Miloš Zeman označil pražské intelektuály.

 

Rok 2014 charakterizuje slovo "sankce", a to i v mezinárodním měřítku

Redakce LN však vybrala termín, který podle ní dominoval i světovému dění. Nejlépe prý rok 2014 charakterizuje slovo „sankce“, které vstoupilo na scénu po anexi Krymu Ruskem. Šestého března nejvyšší rada takzvané Autonomní republiky Krym schválila připojení poloostrova k Rusku a odezva mezinárodního společenství na sebe nenechala dlouho čekat. Tentýž den americká administrativa nařídila vízové sankce proti „osobám a institucím odpovědným za narušení územní celistvosti Ukrajiny“. A sankce uvalené na Rusko se postupně stupňovaly po celý rok ať už ze strany USA, nebo Evropské unie.

Slovo sankce ve spojení s Ruskem tak průběžně podle LN diktovalo agendu všech světových i českých médií. Za posledních dvanáct měsíců se objevilo v českých novinách, časopisech či televizních zpravodajských pořadech v bezmála šesti tisících případech. Právě proto zvolily LN termín „sankce“ slovem roku ve své tradiční anketě, která vybírá výraz, jenž nejlépe charakterizuje dění uplynulých měsíců.

„Toto slovo bylo v průběhu roku použito mnohokrát a charakterizuje mezinárodní dění roku 2014 relativně velmi dobře,“ okomentoval pro LN výběr jazykovědec a ředitel Ústavu pro jazyk český Karel Oliva.


 

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …