Noviny píší o údajných „dlouhých prstech" Romana Janouška do naší justice

23.07.2014 9:02

Lobbista Roman Janoušek ví, na koho se v případě problémů obrátit. Dokazuje to i fakt, že v souvislosti s jeho autonehodou požádal o radu vlivného muže s kontakty na představitele justice a politiky Martina Ulčáka. Zná se i se šéfem Vrchního soudu v Praze Jaroslavem Burešem, jehož kolegové budou mít Janouškův případ na starosti. Píší o tom Lidové noviny.

Noviny píší o údajných „dlouhých prstech" Romana Janouška do naší justice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lobbista Roman Janoušek

Podle LN bude nutné rozhodování vrchního soudu sledovat i kvůli policejním odposlechům, ze kterých vyplynul vztah mezi Janouškem a Ulčákem. „Je potřeba zvládnout to kolečko na tom soudu, aby bylo jasné, který soudce to bude řešit. Jakoby rok se musí čekat a po roce to třeba vrátí k došetření. Takhle se pak rozhodne a udělá z toho malou podmínku a proti tomu se státní zástupce odvolá. Odvoláš se ty, pak to půjde na vrchňák a tam už budeme vědět, na koho to spadne. Rozhodne, že nedostane podmínku a budou spravedliví," řekl Janouškovi jeho rádce.

Jak list zjistil, Ulčák má na vedení Vrchního soudu v Praze jisté konexe. Zná se s jeho předsedou Jaroslavem Burešem. „Tykají si spolu. Chodí hrát tenis do Záběhlic. Tam jezdí i Václav Klaus či jeho známý Milan Velek," řekl LN jeden vlivný pražský advokát, který si nepřál být jmenován.

Podezřelé vazby vlivných lobbistů, soudců a vrcholných politků

Ulčák na dotaz ohledně vztahu s Burešem nereagoval. Soudce a bývalý exministr informace o tykání i tenise v Záběhlicích popřel. Ve spojení s Burešem se ale neobjevuje v médiích poprvé. Už před třemi lety Hospodářské noviny upozornily na jejich schůzku v záběhlickém sportovním centru. Podstatné na ní bylo to, že se konala jen krátce poté, co Vrchní soud v Praze zrušil rozhodnutí, na jehož základě přišel do společnosti Sazka insolvenční správce. Ulčák patřil podle LN do skupiny lidí, kteří pomáhali tehdejšímu šéfu Aleši Hušákovi.

Martin Ulčák, bývalý vůdce Svazu socialistické mládeže, patří podle LN mezi dobré znalce dění v justici. Z policejních odposlechů vyplynulo, že dlouho dopředu předpověděl kariéru trestního soudce Jana Sváčka. „Až tam nebude sedět Sváček, protože půjde dělat ústavního soudce, nebo půjde k Burešovi dělat místopředsedu, tak tam bude Vávra," sdělil Ulčák lobbistovi. A nemýlil se.

Lidové noviny zmiňují i blízkost Ulčáka a Bureše k exprezidentu Václavu Klausovi. Ten se například snažil, nakonec neúspěšně, Bureše prosadit do vedení Nejvyššího soudu. O vztahu Klause a Ulčáka zase v roce 2009 veřejně promluvil někdejší premiér Mirek Topolánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…