Noviny popisují, kdo přesně vydělá na ruském embargu

22.08.2014 9:48

Hospodářské noviny míní, že ruské embargo na dovoz potravin bude mít silný negativní dopad na evropské firmy, které podnikají v dopravě a logistice. Mnout ruce si prý naopak mohou velcí námořní dopravci s široce rozvětvenou přepravní sítí či jihoameričtí farmáři, jejichž produkty mají vyplnit mezeru v dovozu potravin do Ruské federace.

Noviny popisují, kdo přesně vydělá na ruském embargu
Foto: internet
Popisek: potraviny, ilustrační foto

Hospodářské noviny na svých stránkách citovaly stanovisko Aliance evropské logistiky, jež uvádí, že ruský bojkot evropských potravin přišel v nejméně vhodné době. Sektor dopravy a logistiky se totiž prý dlouhodobě potýká s velice nízkými ziskovými maržemi a nadbytečnými kapacitami, které způsobují evropským dopravcům nemalé finanční ztráty. Zákaz dovozu potravin do Ruska tak může některé firmy popostrčit přes okraj srázu a definitivně jim zlomit vaz.

Na ruském embargu prý nicméně vydělají velcí námořní dopravci s rozvětvenou přepravní sítí. Hospodářské noviny jmenují například dánskou společnost A.P. Moller-Maersk. „Naše lodě se pravidelně plaví mezi Jižní Amerikou a ruským Petrohradem. Vyšší objem přepravy očekáváme i na dalších trasách, například z asijských zemí do ruského přístavu Vostočnyj,“ uvedl pro HN šéf Maersku Nils Andersen. Na lepší časy by se mělo blýskat i majitelům chladírenských a mrazících plavidel, jako je švýcarský Kuehne & Nagel, německý Hapag-Lloyd či singapurská Neptune Orient Lines.

„Exportní revoluci“ prý mohou očekávat i jihoameričtí producenti, jejichž země patří mezi Moskvou vybrané alternativní dodavatele potravin. Brazilská vláda tento měsíc udělila dalším devadesáti firmám povolení na vývoz hovězího, vepřového a kuřecího masa, navíc deklarovala ochotu navýšit vývoz obilí a sójových bobů. Ochotu vyvážet do Ruska rovněž vyjádřila i Argentina, která se však potýká s obrovskou inflací, jež by mohla vývoz potravin silně zkomplikovat.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…