Novotný a řešení ruské otázky. To byste nečekali. Řeporyjský starosta po terapii tmou

05.05.2022 16:16 | Komentář

Ukrajinci jsou stateční a zajímaví lidé. Nesnesu utrpení dětí, takže mě invaze neskutečně sere. Putin a Rusáci, to je hrůza. A jejich novináři, to je teda nadělení. Nesmíme si ale naši zlost vybíjet na obyčejných Rusech, kteří žijí u nás. To nám řekl ve své kanceláři řeporyjský starosta Pavel Novotný, který nedávno absolvoval terapii tmou.

Novotný a řešení ruské otázky. To byste nečekali. Řeporyjský starosta po terapii tmou
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Řeporyjský starosta Pavel Novotný

„Rusko má velkou kulturu, úžasnou literaturu, jednu z nejlepších šachových škol na světě. Stačí jeden Putin a jeho věrchuška, napadení Ukrajiny a na všechno se zapomíná,“ sdělil starosta Řeporyjí Pavel Novotný. Klábosili jsme o Rusku, Ukrajině a depresi jako sousedé, a ne jako novinář s představitelem místní samosprávy. To na úvod.

Válka za humny

„Je to celý na hovno. Jsem přecitlivělý. Nesnesu utrpení dětí a toho je na Ukrajině hrozně moc. To mě prostě sere. Na východě, zejména v Rusku, nemá  lidský život žádnou cenu, ale ať tohle jejich smýšlení nikam neexportují,“ podotkl starosta, který má v kanceláři bustu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Nechápu, proč a čím se Rusové pořád cítí ohrožení. Jestli to nebude povahou,“ podotkl.

Na jihozápadě Prahy, kde se nachází i městská část Řeporyje, žije jedna z největších komunit Rusů a Ukrajinců v Česku. „Nevnímám je jako cosi cizího. Nikdy jsem na Ukrajině ani v Rusku nebyl a do Ruska se už nejspíš ani nepodívám. Ukrajinci jsou pro mě zajímaví lidé a stateční. A Rusové? Žádný problém. Do ciziny se asi přestěhovali ti svobodomyslnější a jsou rádi, že tady našli útočiště. Nesmíme mít vůči nim předsudky anebo si na nich vybíjet zlost,“ dodal mírně zahloubán.

Ach, ti Češi

Podle něj jsou Češi nejhorším národem na světě a mají předsudků plnou hlavu. Nesouhlasím a mírně argumentuji proč. Vždyť sousloví „nejhorší národ“ je samo o sobě předsudek. „Já vím, vole, že tím všechny lidi štvu. A vlastně to tak trochu těm Čechům říkám schválně. Mám prostě o Češích špatné mínění. Zase je pravda, že vlna zdejší solidarity s Ukrajinci mě hodně příjemně překvapila. Na to jsme nebyli zvyklí. Ale Ukrajinci u nás měli vždy celkem dobrou pověst. Jsou skromní, pracovití,“ doplnil.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Jako bývalý novinář se dodnes podivuje nad novinářskou kulturou ruských médií: „To je tragédie. Díky ruským novinářům jsem si uvědomil, v jak svobodné zemi žijeme. Přišly za mnou totalitní loutky. Jedna paní ze státní televize mi vyčetla, že chci rušit usnesení Norimberského tribunálu. Samozřejmě že šlo o vlasovce. O těch se ale v Norimberku vůbec nemluvilo. No, a takhle lžou. Oblíbená je taky televize Zvezda. Ta je úplně z jinýho světa. Až mi některých přišlo líto a říkal jsem jim, že když emigrují, tak jim tady seženu práci. Pořád jako by se něčeho báli.“

Temná terapie

Starosta Novotný přiznal, že se v nedávné době cítil mentálně vyhořelý. A tak to začal řešit: „Zhruba už rok jsem si četl o terapii tmou. A tak jsem se na ni kamsi ke Kutné Hoře přihlásil. Zavřou tě na týden do tmy a starají se. Dostaneš jídlo a tak. Vypneš na sedmdesát procent mozek. Jsi jen sám se sebou. Inventura jako svině. Polovina lidí za tři dny uteče. Nejsme na to zvyklí.“ Prý se mu po absolvování terapie podařilo na úřadě vyřešit několik zdánlivě neřešitelných problémů.

A jak je na tom se svou partají? „Za ODS stojím pevně. Fiala není žádný měkkejš nebo akademický rétor, jak mu mnozí vyčítají. Je to cílevědomý lídr, jehož chování je výsledkem obrovskýho osobního drilu,“ vysvětlil Pavel Novotný svým orálním stylem kulometné kadence a nakonec promluvil ke čtenářům ParlamentníchListů.cz: „Všechno je jinak. Já jsem ten chytrej a vy jste ti blbí. Ale chápu, že si to nedokážete přiznat, když ve svých bludech zůstáváte celý život. Takže snad v nebi. Až vám Bůh řekne to co já, prohlédnete!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…