Novou šéfkou Finanční správy bude Tatjana Richterová

21.12.2018 21:33

Novou ředitelkou Finanční správy ČR bude Tatjana Richterová. České televizi to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Richterová nahradí odcházejícího Martina Janečka k 28. prosinci, dosud byla jeho zástupkyní. Janeček na začátku listopadu požádal o odvolání, od ledna bude ředitelem Finančního úřadu pro Jihočeský kraj. Zprávu přinesla ČTK.

Novou šéfkou Finanční správy bude Tatjana Richterová
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Richterová funkci získala na základě výběrového řízení, kterého se podle ČT účastnili dva další kandidáti. Richterová by podle ministryně Schillerové měla pokračovat mimo jiné ve vyšším výběru daní a bude zodpovědná také za nastartování projektu on-line finančního úřadu. „To bude pro ni zcela zásadní úkol vedle výběru daní,“ řekla ČT Schillerová. Richterová přišla na generální ředitelství z Finančního úřadu pro hlavní město Praha, který vedla.

Finanční správa pod Janečkovým vedením čelila kritice kvůli nadužívání takzvaných zajišťovacích příkazů, kterými může blokovat majetek firem podezřelých z nezaplacení daně. Kritiku nedávno vyvolal také postup Finančního úřadu pro Olomoucký kraj, který podle médií kvůli kontrole elektronické evidence tržeb vyzval k podání informací o svatební hostině téměř stovku novomanželů.

Janečka do čela Finanční správy jmenovala vláda koncem října 2014, kdy Ministerstvo financí vedl nynější premiér Andrej Babiš (ANO). Babiš v listopadu ve Sněmovně řekl, že si Janečka váží a respektuje ho. Označil ho za čestného a pracovitého člověka. Naproti tomu bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tvrdil, že Janeček se ve své funkci nikdy neměl objevit.

Janeček absolvoval ekonomiku a management na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, krátce po škole nastoupil na Finanční úřad v Českých Budějovicích. Do čela Finanční správy přicházel jako expert na daňové podvody, zejména v oblasti daně z přidané hodnoty a praní špinavých peněz. Za Janečkova působení byla zavedena řada nástrojů, od kterých si vláda slibovala zlepšení výběru daní, podle opozice ale zvýšila podnikatelům administrativu. Vedle EET jde třeba o kontrolní hlášení k dani z přidané hodnoty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…