Nový balík sankcí proti Rusku. Není možné jim přispívat na válku, burcuje Lipavský

22.03.2022 6:50

Ministři zahraničí zemí Evropské unie se dnes neshodli na podobě pátého balíku sankcí proti Rusku; jeho rozsah by měli ve čtvrtek vytyčit unijní lídři na summitu v Bruselu. Po jednání s unijními kolegy to novinářům řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Nový balík sankcí proti Rusku. Není možné jim přispívat na válku, burcuje Lipavský
Foto: Repro ČT24
Popisek: Jan Lipavský po schůzce s prezidentem

Nové sankce musí podle něj výrazně omezit příjmy, které má režim prezidenta Vladimira Putina z obchodování s energetickými zdroji jako jsou ropa či plyn. Embargo na jejich dovoz prosazují zvláště pobaltské země či Polsko, několik zemí včetně Německa, Nizozemska nebo Maďarska však s ohledem na energetickou závislost na Rusku rázné kroky odmítá. Německá ministryně Annalena Baerbocková zpochybnila možnost dohody na embargu na dovoz ruské ropy.

Unijní země se za více než tři týdny od začátku ruské invaze shodly na čtyřech balících bezprecedentních sankcí, které tvrdě dopadají na ruskou ekonomiku. Zatím však nezasáhly vývoz energetických zdrojů, z něhož má Moskva klíčové příjmy.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell po jednání řekl, že Rusko se při útocích na jihoukrajinský Mariupol dopouští válečných zločinů a EU nesmí zůstat nečinná. Sedmadvacítka je proto připravena společně se svými partnery přijmout další sankce, dodal.

„Není možné, abychom s Ruskem dále čile obchodovali a za ty peníze potom Rusko platilo válku, kterou páchá neskutečná zvěrstva na Ukrajině a na ukrajinském lidu,“ prohlásil o sankcích Lipavský. Připustil ovšem, že se mezi ministry objevily různé názory a že rozhodnutí o rozsahu sankcí bude na lídrech.

Litevský ministr Gabrielius Landsbergis před jednáním prohlásil, že EU by se měla shodnout přinejmenším na zákazu dovozu ruské ropy, který podle něj nebude mít na unijní země tak tvrdý dopad jako přerušení dodávek plynu. Například Německo, které patří v rámci EU k zemím energeticky nejvíce napojeným na Rusko, pokrývá ruským plynem 55 procent své celkové spotřeby, kdežto ropou 35 procent.

„U ropného embarga není otázka, jak moc ho chceme či ne, ale jak moc jsme závislí na ropě,“ prohlásila po jednání německá ministryně Baerbocková, podle níž se ani další unijní státy nemohou od ruské ropy odstřihnout ze dne na den.

Česko patří podle Lipavského k zemím, které po boku Litvy, Lotyšska, Estonska a Polska prosazují tvrdou cestu, ačkoli je podle něj nutné brát ohled na ekonomické dopady chystaných kroků. S nimi by se sedmadvacítka rovněž měla vypořádat společně.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém dnes zveřejněném videoposelství vyzval občany Německa, aby ukončili veškeré hospodářské vztahy s Ruskem a připravili tak Moskvu o prostředky na pokračování války s Ukrajinou. Naopak Putinův mluvčí Dmitrij Peskov řekl, že pokud se EU rozhodne uvalit embargo na dodávky ruské ropy, vážně to ovlivní celosvětový trh s touto komoditou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…