Nový ministr Fiala začal měnit resort školství, zbavuje se "dobešovců"

07.05.2012 12:02

Petr Fiala, nový ministr školství, který nahradil Josefa Dobeše, začal s personálními změnami ve svém resortu. Prvního náměstka a druhého nejsilnějšího muže úřadu Ladislava Němce nahradil Jiří Nantl, někdejší ředitel odboru vysokých škol. Ve funkci skončil také šéf ministrova kabinetu Martin Krejza.

Nový ministr Fiala začal měnit resort školství, zbavuje se "dobešovců"
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

Další změnou prošlo i vedení tiskového odboru. Dosavadního šéfa odboru Antonína Zelenku ve čtvrtek vystřídala Kateřina Savičová. Ta už několikrát fungovala jako krizová mluvčí MŠMT. Podle Fialy Zelenkovo angažmá vzbuzovalo kontroverze, protože současně působil v Radě Českého rozhlasu. Zákon přitom zakazuje jejím členům vykonávat jakékoli veřejné funkce.

Náměstek Nantl s Fialou spolupracoval již v minulosti, a to na Masarykově univerzitě. Dále Nantl působil také jako Dobešův náměstek pro legislativu, zatímco byl ředitelem odboru vysokých škol.

Podle bývalého ministra školství Dobeše představuje jejich spolupráce logický krok. Zato vychýlení sil ve prospěch Brna, a to zejména s ohledem na pražskou Karlovu univerzitu. „Je otázka, jak (Fiala) pohne v jednáních s levicovou, až komunistickou Karlovou univerzitou,“ uvedl Dobeš pro server Týden.cz.

Petra Fialu, někdejšího rektora Masarykovy univerzity v Brně, jmenoval po měsíčním bezvládí do funkce již 13. ministra školství minulý týden prezident Václav Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…