Nový předseda Senátu se dnes bude radit o cestě na Tchaj-wan

25.02.2020 6:20

Nově zvolený předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se dnes sejde s místopředsedy Senátu a předsedy senátorských klubů, aby s nimi projednal možnou cestu senátorů na Tchaj-wan. Cestu senátorů s podnikatelskou delegací plánoval jeho předchůdce zesnulý Jaroslav Kubera (ODS). Před cestou v lednu varovala čínská ambasáda v Praze. Prezident Miloš Zeman už dříve vyjádřil názor, že tato cesta není v ekonomickém zájmu Česka.

Nový předseda Senátu se dnes bude radit o cestě na Tchaj-wan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Vystrčil po svém zvolení do předsednické funkce minulý týden řekl, že se chce o cestě radit. Podle svých slov se jí nebrání, ale je podle něj potřeba postupovat v zájmu českých občanů. O cestě budou také jednat nejvyšší ústavní činitelé na začátku března.

Čínské velvyslanectví již v lednu poslalo prezidentské kanceláře nesouhlasný dopis. Varovalo v něm před možnými následky cesty bývalého předsedy Kubery na Tchaj-wan. Hrozilo v něm trestem pro Kuberu i české firmy. Vystrčil již dříve řekl, že dopis je mrazivý a zavání vyhrožováním.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…