Nový protikuřácký zákon byl uložen k ledu

19.11.2015 16:55

Navrhovaný protikuřácký zákon z dílny Ministerstva zdravotnictví byl uložen k ledu. Do schvalování absolutního zákazu kouření se nikomu moc nechce. Nepomáhá ani obvyklé strašení Bruselem, které si vzalo na pomoc Ministerstvo zdravotnictví. Když prý neschválíme a neuvedeme v život jimi navrhovaný zákon do 20. května, hrozí nám finanční sankce ze strany EU. Pravda to ale není.

Nový protikuřácký zákon byl uložen k ledu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Sankce nám opravdu hrozí, ale ne za neschválení nového protikuřáckého zákona, ale za nezavedení povinnosti mít na krabičkách cigaret od 20. května odstrašující obrázky o škodlivosti kouření a o jeho následcích na lidském zdraví, která již platí v řadě zemí Unie.

Tato evropská tabáková směrnice má ale u nás zpoždění. Tabákové firmy podle zkušeností z jiných zemí potřebují na takovou změnu produktů a výroby zhruba sedm měsíců. Ministerstvem zemědělství připravenou novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která evropský předpis v Česku zavádí, však ještě neprojednala ani vláda. Natož poslanci a senátoři. Těžko se vše stihne tak, aby zákon mohl vstoupit v platnost nejpozději 20. května. Pak opravdu hrozí ČR sankce ze strany Evropské komise.

Nepovedený a velmi složitý protikuřácký zákon, o kterém se mluví o jako nejpřísnějším z celé Evropy, navzdory tvrzení Ministerstva zdravotnictví, že přijetím se jen přiblížíme evropským státům, má tolik odpůrců, že by bylo nejlepší připravit návrh úplně nový, anebo nechat legislativu takovou jaká je. Tedy dát restauratérům, kuřákům i nekuřákům, svobodu v rozhodování jakou restauraci či kavárnu si vybrat.

A že ten současný zákon je dostatečně tvrdý, pokud bude důsledněji kontrolován, svědčí nedávné pokuty udělené v Přerově, kde byli opakovaně kuřáci potrestáni pokutou od městské policie, protože kouřili na zastávce autobusů, kde se kouřit nesmí. Možná by stačilo být jen důslednější v rámci současné legislativy. Například oddělení prostor pro kuřáky a nekuřáky v některých restauracích je spíše jen tak naoko, než aby plnilo současnou protikuřáckou normu. Jinak je v současnosti platný zákon zakazující kouření v restauracích a jinde na veřejnosti zcela dostačující a odpovídá v průměru podobným zákonům u našich evropských sousedů.

„K novému navrhovanému zákonu a novým opatřením není dle našeho názoru žádný racionální důvod a kouření, právě v restauracích, se bohužel stává pouze politickým tématem,“ uvedl k této problematice Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.

K tomuto stanovisku uvádí Asociace následující fakta, která potvrzují, že současná protikuřácká legislativa je dostačující a hlavně plní svůj účel: 60 % restaurací nabízí svým zákazníkům zcela nekuřácký provoz nebo stavebně oddělenou kuřáckou část,více než 80 % hotelových provozů je nekuřáckých!

Zajímavá zjištění vyplývají také z exkluzivního výzkumu pro televizi Nova, který zpracovala agentura Phoenix Research. Úplný zákaz kouření cigaret, včetně těch elektronických, podporuje podle tohoto zářijového výzkumu jen 37 procent respondentů. Tedy jen o málo více než třetina dotázaných. Přitom Ministerstvo zdravotnictví, které tento zákon navrhuje, se opírá ve svých studiích o více než tříčtvrteční souhlas veřejnosti s takovým zákazem kouření.

Většina lidí je tak pro zachování současného stavu, kdy se v restauracích téměř nekouří, a když ano, tak v oddělených místnostech, jak by se to nejvíce líbilo i prezidentovi Miloši Zemanovi.

Stejný názor mají i autoři petice na podporu současné regulace kouření na veřejnosti. K podpisu je v mnoha restauracích a hospodách v celé České republice. Petici již podepsalo na 23 000 občanů, mezi nimi i herci a herečky, kuřáci i nekuřáci, známé tváře televizních obrazovek – Tereza Kostková, Martin Zounar, Martin Dejdar, Aleš Háma, Monika Absolonová, Mahulena Bočanová, Alice Bendová, Libor Bouček, Lukáš Vaculík, Dana Morávková a další. Češi jsou zkrátka v otázce kouření či nekouření tolerantní národ.

Každý normálně uvažující poslanec se musí pozastavit nad tím, proč zákazem šikanovat i kuřáky elektronických cigaret, ze kterých v podstatě nevychází nic jiného než vodní pára, a ničím tak neohrožují své okolí. Elektronická cigareta dokonce pomáhá při odvykání kouření. Podle průzkumu Eurostatu pomohla zbavit se návyku až 14 procentům lidí. Od května příštího roku se budou dokonce elektronické cigarety v Evropě považovat za léčivo. Právě e-cigarety jsou totiž ve světě cestou, jak snižovat počet kuřáků mnohem škodlivějších tradičních cigaret. Studie prokázaly, že při spotřebě tabáku z e-cigaret nedochází ke spalování. Jejich kuřákům se tedy nedostane do plic dehet a jiné rakovinotvorné látky, vznikající při kouření běžných cigaret.

„Lidé kouří kvůli nikotinu, umírají však kvůli kouři,“ zdůraznilo nedávno padesát světových renomovaných lékařů v dopise adresovaném předsedkyni Světové zdravotnické organizace OSN (WHO) Margaret Chanové. Dopis podepsala také doktorka Eva Králíková z Centra závislosti na tabáku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Lékaři v něm argumentují, že e-cigarety a jim podobné výrobky mohou zachránit milióny životů, pokud budou kuřáky chápány jako podstatně méně škodlivá náhrada za opravdové cigarety.

O tom však tvůrci navrhovaného absolutního zákazu kouření u nás zřejmě nechtějí moc slyšet. Možná by stálo za to, aby vláda upnula svoji pozornost k direktivě, která do právního řádu členských zemí Evropské unie zavádí povinné odpuzující obrázky na krabičky cigaret, nebo zakazuje prodej kuřiva s charakteristickou příchutí a zbytečně se nevyčerpávala snahou schválit protikuřácký Němečkův zákon, kterému evidentně nepomůže ani falešné zaštítění se Evropskou unií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…