Nový slovenský prezident bude v ČR jednat se Zemanem a Sobotkou

09.07.2014 6:22

Slovenský prezident Andrej Kiska bude dnes v Praze jednat se svým českým protějškem Milošem Zemanem, premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD). Nová hlava Slovenska je na své první oficiální návštěvě Česka.

Nový slovenský prezident bude v ČR jednat se Zemanem a Sobotkou
Foto: KPR - Jiří Ovčáček
Popisek: Český prezident Miloš Zeman se svým slovenským protějškem Andrejem Kiskou

Kiska přiletěl do Prahy v úterý v podvečer, první den měl ale soukromý program. Státní návštěvu zahájí dopoledne setkáním se Zemanem a po jednání si prohlédne katedrálu svatého Víta a zavítá k pomníku jednoho ze zakladatelů samostatného Československa Milana Rastislava Štefánika. Odpoledne se sejde se Štěchem a na závěr návštěvy povečeří se Sobotkou.

Původně podnikatel a filantrop Kiska se ujal úřadu hlavy státu v polovině června poté, co v březnu zvítězil v prezidentských volbách. Jeho tehdejším soupeřem byl současný slovenský premiér Robert Fico, kterého veřejně podporoval i Zeman.

Čeští a slovenští prezidenti tradičně na své první zahraniční cesty míří do metropole bývalého federálního partnera. Kiska nicméně už absolvoval v Budapešti připomínku 25 let od pádu komunismu v Maďarsku, které se zúčastnili prezidenti zemí takzvané visegrádské čtyřky, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, společně s nejvyšším představitelem Německa.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…