Nový ukrajinský zákon o mobilizaci: Přísné tresty za neuposlechnutí

01.02.2024 16:39

Ukrajinská vláda předložila parlamentu k projednání návrh zákona zpřísňující pravidla pro mobilizaci. Pokud bude návrh schválen, pokus občana o vyhnutí se odvodu do armády může vyústit v opatření ze strany soudu, a to včetně zmrazení bankovních účtů a majetku, omezení cestování i používání vozidla. Odvodní úřady by mohly lidem zasílat i elektronické povolávací rozkazy.

Nový ukrajinský zákon o mobilizaci: Přísné tresty za neuposlechnutí
Foto: X
Popisek: Ženy na Ukrajině se připravují na boj, protože země se potýká s nedostatkem vojáků.

Ukrajinský parlament bude projednávat pozměněnou verzi návrhu zákona o mobilizaci. Pozměněný návrh upravuje a zpřísňuje pravidla mobilizace armády s přihlédnutím na to, aby měla armáda dostatek bojových sil.

Původní návrh byl předložen parlamentu již začátkem roku 2024. Návrh se však setkal s kritikou veřejnosti i některých politiků. Podle parlamentního zmocněnce pro lidská práva byly některé z návrhů protiústavní, informovala agentura Reuters.

„Tento zákon je nezbytný pro obranu našeho státu a každého vojáka, který je v současné době na frontě,“ napsal ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov krátce po stažení návrhu zákona, citovala ho agentura NPR. „Je třeba jej schválit co nejdříve.“

Klíčovým ustanovením navrhované legislativy je například snížení minimálního věku pro odvod z 27 na 25 let. Nový zákon nicméně zachovává klíčová ustanovení toho původního, a to včetně zavedení elektronického povolávání a přísných trestů pro osoby, které mobilizační pravidla nedodrží.

Podle ukrajinského ministra vnitra bylo zahájeno až devět tisíc trestních řízení ve věci případu vyhýbání se odvodu od začátku války.

Ukrajina začala mobilizovat civilisty do armády po vyhlášení válečného stavu v únoru 2022, když Rusko v plném rozsahu zahájilo svou invazi. Zpočátku o dobrovolníky hlásící se k odvodu nebyla nouze. Dobrovolně se do obrany své země zapojily desetitisíce ukrajinských civilistů. S trváním války však řady dobrovolníků zřídly.

S rostoucím uvědoměním, že války však může trvat ještě několik let, se znovu dostává do popředí otázka, kdo by měl být povinen bojovat a jak dlouho.

Návrh zákona č. 10449 o změnách některých zákonů týkajících se některých otázek vojenské služby, mobilizace a vojenské evidence byl zaregistrován v Nejvyšší radě 30. ledna. Návrh stanovuje, že územní náborová střediska a střediska sociální podpory se budou moci obracet na soudy s žádostmi o uložení dočasného omezení vycestování do zahraničí, řízení vozidla, ale i zabavení finančních prostředků občana, který se své vojenské povinnosti bude vyhýbat.

Podle návrhu zákona platí, že když se během mobilizace dotyčná osoba nedostaví na předvolání územního rekrutačního střediska do 25 dnů od předvolání, bude jí do pěti dnů zaslaná elektronická nebo listinná verze výzvy ke splnění vojenské povinnosti.

Pokud ukrajinský občan povinnost do deseti kalendářních dnů nesplní, územní nábor se obrátí na soud s návrhem na výše uvedené sankce. Tato veškerá omezení následně uložená soudem budou zrušena ve chvíli, co občan dostojí svým povinnostem, uvedla ukrajinská zpravodajská agentura Iterfax-Ukraine.

Doba mobilizace má být současně omezena na 36 měsíců. Návrh stanovuje i výjimky pro potenciální odvedence s vysokoškolským vzděláním. Nově bude umožněno si některým odsouzeným osobám odsloužit trest v armádě.

Aktuální stav ukrajinských vojáků

Koncem roku 2023 řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na tiskové konferenci novinářům, že vojenští představitelé požádali o povolání dalších 450 000 až 500 000 civilistů, kteří by pomohli doplnit ozbrojené síly země.

Od začátku ruské invaze na Ukrajině platí stanné právo, které zakazuje mužům ve věku 18 až 60 let opustit zemi a vyžaduje, aby se přihlásili k vojenské službě. Muži ve věku 18 až 26 let nemohou být odvedeni, ale jsou vyzýváni, aby se přihlásili jako dobrovolníci.

Na rozdíl od mužů rozkaz nebrání ženám opustit Ukrajinu a přihlášení k vojenské službě neznamená, že ženy budou mobilizovány. Zelenskyj na tiskové konferenci na konci roku řekl, že nepodepíše zákon, který by nutil ženy k mobilizaci.

Podle agentury NPR advokáti zastupující lidi, kteří nechtějí sloužit, tvrdí, že ukrajinští branci jsou v posledních měsících stále agresivnější

V rozhovoru pro německou televizi ARD, který byl zveřejněn 29. ledna, ukrajinský prezident uvedl, že na obraně Ukrajiny se aktuálně podílí 880 000 ukrajinských vojáků.

„Máme jich 880 000,“ řekl Zelenskyj. „Máme milionovou armádu. A zároveň máme 30 milionů lidí – 30 milionů lidí – a možná o něco více, přesné číslo říci nemohu – právě teď pracují,“ dodal Zelenskyj s tím, že tito všichni lidé brání Evropu a svět.

Zelenskyj dodal, že v současné době není známo, kolik občanů od začátku ruské invaze Ukrajinu opustilo. Jeho odhad je až 7,5 milionu Ukrajinců. „Nevíme – 6,5 až 7,5 milionu – kolik lidí odešlo od samého začátku,“ řekl ukrajinský prezident.

„Mnoho lidí v 700 dnech od ruské invaze bojovalo na bitevním poli. Jsem jim vděčný za to, že brání naši zemi,“ řekl a doplnil, že stejně tak jsou vojákům vděčni všichni Ukrajinci.

Mobilizace však musí být spravedlivá, proto jsou třeba rotace. „Spravedlivé rotace jsou potřebné. Vojákům by měla být poskytnuta prodloužená dovolená. Peníze nemohou pokrýt vše. Přestože jsou platy vysoké, potřebujeme v této oblasti spravedlnost,“ vysvětlil Zelenskyj.

Schválení spravedlivého zákona o mobilizaci je tak podle ukrajinského prezidenta současným úkolem parlamentu. „Nikdo neříká, že to je populární rozhodnutí, ale myslím si, že je důležité pro armádu společně s ministerstvem obrany připravit férovou odpověď na otázku mobilizace,“ dodal Zelenskyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To nevypadá, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 01.02.2024 18:27:21
na nadšené vlastenectví, spíš opak. Na Seznamu je dle komentářů dost našich nadšených obránců, mohli by Zelenskému píchnout.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…