Novým britským premiérem se stal Johnson, slíbil brexit k 31. říjnu

24.07.2019 19:45

Novým britským premiérem se stal Boris Johnson, vedením vlády jej dnes pověřila královna Alžběta II. Ve svém prvním projevu v roli ministerského předsedy přislíbil, že Spojené království v každém případě k 31. říjnu odejde z Evropské unie, a to s dohodou s Bruselem, nebo bez ní.

Novým britským premiérem se stal Johnson, slíbil brexit k 31. říjnu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Boris Johnson

Boris Johnson v úvodu svého projevu před tradičním sídlem britských premiérů v Downing Street poděkoval své předchůdkyni Therese Mayové, kterou dnes v premiérském křesle vystřídal.

Zároveň sdělil, že po třech letech od hlasování, ve kterém se britští voliči vyslovili pro brexit, je Británie stále zajatcem nerozhodnosti a starých argumentů z doby referenda. „Musíme naplnit sliby a vystoupit z Evropské unie k 31. říjnu,“ řekl Johnson, podle kterého se kritici mýlí, pokud si myslí, že to opět dopadne špatně.

Zdůraznil, že je přesvědčen, že v nadcházejících 99 dnech, které do brexitu zbývají, se podaří s EU dojednat nové podmínky odchodu země. „Chceme dojednat lepší dohodu, která maximalizuje možnosti Británie. Věříme, že se nám to v 99denní lhůtě podaří,“ uvedl Johnson.

Pokud by se to nepodařilo, i tak podle jeho slov za 99 dní Londýn Unii opustí v každém případě, proto je prý nutné uspíšit i přípravy na nedohodu. „Zemi v ale v tomto případě odchodu bez dohody čekají těžkosti,“ připustil a dodal, že ji však posílí a poskytnou jí nové možnosti. „Budeme moci obchodovat s celým světem,“ věří novopečený britský premiér.

Vláda se podle Johnsona nyní zaměří na zvýšení bezpečnosti, zlepšení situace ve zdravotnictví a zajištění rovného přístupu ke vzdělání pro každého. „Chci být premiérem celé země, chci zemi sjednotit,“ prohlásil a rovněž přislíbil, že občané jiných unijních zemí, kteří v Británii žijí, budou moci zůstat.


 


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…