Novým předsedou Evropské komise byl zvolen Juncker

15.07.2014 14:03

Novým předsedou Evropské komise byl zvolen bývalý lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. V tajné volbě ho podpořilo 422 z celkových 751 europoslanců. Juncker byl kandidátem Evropské lidové strany (EPP).

Novým předsedou Evropské komise byl zvolen Juncker
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Josého Manuela Barrosa ve funkci šéfa Evropské komise nahradí lucemburský expremiér Jean-Claude Juncker. Při hlasování ho podpořilo 422 europoslanců z celkových 751, přičemž ke zvolení potřeboval nadpoloviční většinu.

Junckerovo zvolení není překvapení, dopředu měl jasnou podporu dvou největších evropských politických uskupení, tedy lidovců, za něž kandidoval, a socialistů. K podpoře se pak připojili i liberálové. Nyní Juncker ještě nemá sestavený tým, až se tak stane, nahradí Barrosovu komisi letos na podzim.

Samotnému hlasování předcházel Junckerův projev, který trval téměř hodinu. Hovořil například o společné evropské měně, která podle něj brání Evropu, evropskou ekonomiku i občany. Za to získal potlesk, ale také výrazný nesouhlas ze strany euroskeptiků.

Do svého programu nový předseda komise zahrnul podporu růstu nebo tvorbu pracovních míst. K růstu podle něj pomohou investice – v následujících třech letech chce Juncker „mobilizovat“ do evropské ekonomiky dodatečných 300 miliard eur (v přepočtu 8,1 bilionu korun). Peníze by měly pocházet jak z veřejných, tak privátních zdrojů. "Silně věřím v sociálně-tržní ekonomiku, tedy prosperitu pro každého," uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…