Novým šéfem ODS v Plzeňském kraji je primátor Plzně Martin Baxa

14.04.2014 22:21

Primátor Plzně Martin Baxa je novým předsedou ODS v Plzeňském kraji. Rozhodli o tom dnes večer delegáti regionálního sněmu ve Vejprnicích u Plzně. V čele krajské ODS tak nahradil bývalého dlouholetého šéfa a někdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Pospíšil na konci ledna ODS opustil poté, co na kongresu opakovaně neuspěl s kandidaturou na místopředsedu strany. Krajskou organizaci pak až dosud dočasně vedl místostarosta Kdyně na Domažlicku a místopředseda regionálního sdružení Vladislav Vilímec.

Novým šéfem ODS v Plzeňském kraji je primátor Plzně Martin Baxa
Foto: red
Popisek: ODS, ilustrační foto

Delegáti sněmu dnes vybírali nového krajského šéfa z více kandidátů. V předchozích letech byl Pospíšil většinou jediný kandidát. Krajským šéfem byl zvolen celkem šestkrát, poslední dvouleté období ale už nedokončil. Kromě Vilímce a Baxy se dnes o post šéfa ODS v kraji ucházel také místopředseda regionálního sdružení a starosta Vejprnic Pavel Karpíšek. Ten dnes postoupil s Baxou do druhého kola volby. Všichni kandidáti se shodli na tom, že jejich cílem je především uklidnit a konsolidovat situaci a připravit se na komunální volby.

ODS v Plzeňském kraji postihl meziročně dvaceti až dvaadvacetiprocentní pokles členské základny, což je kolem 400 až 420 lidí. Vyplývá to z údajů po zaplacení členských příspěvků, řekl ČTK regionální manažer ODS Michal Šašek. Strana má nyní podle něj v kraji kolem 1800 členů, z toho něco přes polovinu je v Plzni, druhá nejsilnější oblast je severní Plzeňsko.

„Největší pokles byl zaznamenán v Plzni-městě, je to zhruba o 350 lidí," řekl Šašek. Druhý největší pokles zaznamenalo Tachovsko, kde je také nejslabší oblastní organizace. Na Klatovsku se počet členů nepatrně zvýšil, v ostatních okresech byl pokles přibližně o desítku členů. To není podle Šaška nijak výjimečné, v jiných letech byly poklesy i vyšší.

Kromě Pospíšila, který byl dlouhodobě asi nejvýraznější tváří ODS v kraji, opustili letos stranu také například místostarostové prvního městského obvodu Jiří Uhlík a Vladimír Tichý či bývalý technický náměstek plzeňského primátora Petr Rund, kterého z postu náměstka odvolali v lednu zastupitelé zejména kvůli kauze s proplácením vícenákladů za novou divadelní budovu.

Na dnešním sněmu se poprvé uplatnil nový způsob výběru delegátů, kteří hlasy rozhodují o vedení krajské organizace. Až dosud se počet delegátů určoval podle počtu členů ODS v oblastech, nyní se delegáti pro sněm volili podle úspěchu jednotlivých oblastních organizací v krajských volbách v roce 2012 a dále se zohlednila i velikost oblasti a počet voličů, vysvětlil Šašek. Na sněmu se tak oslabil vliv plzeňských delegátů, větší vliv získala naopak například klatovská oblastní organizace, která ze čtyř či pěti mandátů delegátů vzrostla na 11, plzeňští zástupci ztratili asi deset delegátů sněmu, dodal regionální manažer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…