O 80,9 % elektřina, o 36 % všechno. Jak Čech padl na hubu

26.02.2024 8:14 | Komentář

Pamatujete se ještě na rok 2020? Statistici ano. Premiér Fiala minulý čtvrtek vzhledem k současným statistikám prohlásil, že jsme již z nejhoršího venku a že rok 2024 je „rok naděje“. Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler ale srovnal data za 4 roky a toto srovnání není pro ČR lichotivé. Jak moc průměrný Čech „padl na hubu“? Oproti roku 2020 platíte za všechno o skoro 36 % více. Z toho o 27,5 % víc za potraviny, 34,3 % za služby a celých 80,9 % za elektřinu. Přitom v průměru EU zdražila „jen“ o 44 %. Ve zdražování jsme tak v EU čtvrtí.

O 80,9 % elektřina, o 36 % všechno. Jak Čech padl na hubu
Foto: Repro Facebook
Popisek: „Výhodný nákup“ podle supermarketu Globus

Ve čtvrtek premiér Petr Fiala zveřejnil video, ve kterém, na základě dat z Eurostatu, tvrdí, že to nejhorší je již za námi a že „rok 2024 je rokem naděje“. Zmínil, že data Eurostatu ukazují, že ČR je v první třetině zemí s nejnižší inflací v celé EU, konkrétně na devátém místě a že současná inflace je nejnižší od března 2021 a je třetinová vůči prosinci roku 2021, kdy se tato vláda ujala mandátu.

„Já myslím, že to je určitě dobrá zpráva pro všechny občany České republiky. Nízká inflace je důležitá. Znamená to konec zdražování – ať už potravin, energie nebo třeba úvěrů. A v kombinaci s růstem ekonomiky to bude znamenat i růst reálných mezd. A to je určitě pozitivní pro celou Českou republiku,“ prohlásil premiér minulý čtvrtek.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49993 lidí

Jenže ve čtvrtek se na data, která Eurostat zveřejnil, zaměřil také hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Který, stejně jako například ekonomka Markéta Šichtařová, připomenul, že odezněla nízká srovnávací základna z roku 2022. A ČR se tak v inflaci propadla pod průměr EU.

Protože srovnávat meziroční inflaci za jeden měsíc mezi zeměmi má určitá úskalí, zaměřil se raději na dlouhodobější srovnání, a to čtyřleté. V něm Česká republika zdaleka tak dobře nevypadá, je na čtvrtém místě. První je Maďarsko, následuje Estonsko a Polsko. Od roku 2020 se dle dat Eurostatu a České bankovní asociace ceny zvýšily o 35,8 %. Průměr EU je přitom 21,1 %. Velmi blízko je mu například Německo. Z grafu je také patrné, že za poslední 4 roky trpělo inflací zejména východní křídlo EU.

Ojedinělý byl dle Seidlera pád cen potravin, téměř pětiprocentní. I ve čtyřletém srovnání vychází Česko relativně dobře, tedy vůči ostatním státům. Ceny se zvýšily „jen“ o 27,5 %, tedy více než čtvrtinu. Průměr EU se přitom blíží spíše jedné třetině s 31,6 %. Zvláště Maďarsko zažilo v cenách potravin silnou inflaci dosahující skoro 70 %. Procentuálně se také potraviny více zdražily například Němcům než Čechům.

Mnohem hůře je na tom ale Česko s cenami energií. Meziročně se cena elektřiny zvýšila o 13,3 %. Větší skok byl jen Estonsku, Francii a Portugalsku. Přitom v EU se povětšinou ceny elektřiny snižovaly, Česko patří mezi 8 zemí, kde tomu tak nebylo. Ještě horší je ale pro ČR čtyřleté srovnání, ve kterém je druhé nejhorší. Od roku 2020 elektřina dle dat zdražila o 80,9 %. Jediná země, která je na tom v tomto srovnání hůř, je Estonsko, kde zdražení atakuje 300 %, tedy ceny vyletěly skoro čtyřnásobně. Jak Seidler podotýká, zdražení je dvojnásobné oproti průměru EU, který je 44 %.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46420 lidí
Ani u plynu to není o moc lepší. „V případě plynu ceny meziročně poklesly o 6,5 %, což bylo blízko průměru EU. Z dlouhodobějšího pohledu byly ceny plynu v ČR dvojnásobné (4. příčka za Rakouskem, Lotyšskem a Litvou) a citelně nad průměrem EU (64 %),“ říká.

Pak jsou zde služby, kde se Česko nemá čím chlubit ani z ročního, ani z dlouhodobějšího srovnání. Meziročně se jejich cena zvýšila o 7,1 %, což je nad průměrem EU, který je 4,5 %. Menší zdražení zažili napříkald již zmínění Němci, nebo Italové a Francouzi. Vyšší naopak Poláci a Maďaři.

Podobný obrázek je pak u čtyřletého srovnání. Čechům se služby zdražily o více než třetinu, téměř o 20 % více, než je průměr EU (15,5 %). Horší čísla mají jen Litevci, Maďaři a Poláci. Němci, Italové i Francouzi jsou pod průměrem EU.

A pokud vezmeme inflaci bez energií a potravin, vypadá situace takto: „Růst cen bez potravin a energií reflektuje skutečnost, že potraviny působily v lednu pro ČR protiinflačně, zatímco energie proinflačně. Z meziročního pohledu se tak ČR dostává opět nad průměr EU, z dlouhodobého pohledu stále top 3.“ Zdražení za 4 roky je oproti průměru EU dvojnásobné.

Na závěr se Seidler zaměřil na meziměsíční inflaci, tedy jak se cenová hladina změnila z prosince na leden. „Z pohledu meziměsíčního vývoje cen a ‚obávaného‘ lednového přecenění byla ČR stále první, ačkoli samotné číslo skončilo pod očekávání analytiků. První byla také z pohledu meziměsíčního růstu cen služeb (1,9 % mom), druhá z pohledu MoM růstu cen energií (5 % mom) a první z pohledu meziměsíčního vývoje jádrové inflace (+1,2 % mom),“ poukazuje hlavní ekonom ČBA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

když se dívám na ty tabulky,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepink panter , 26.02.2024 10:57:30
tak je krásně vidět, jak moc se zemím bývalého východního bloku "vyplatilo" vstoupit do EU.

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…