O čem Karel Schwarzenberg před voliči mlčí, připomnělo se na internetu

23.01.2013 17:30

Víte, koho volíte? Tuto otázku klade stejnojmenná webová stránka, která připomíná politická rozhodnutí Karla Schwarzenberga, protože v jeho kampani se o nich nijak nemluví. „Přece se nenecháte ovládat médii. Máte právo na vlastní názor. A to je IN,“ uvádí tvůrci webu.

O čem Karel Schwarzenberg před voliči mlčí, připomnělo se na internetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kdo bude nakonec prezidentem České republiky, Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg ?

„Za punkerským kohoutem se skrývá opravdový člověk, který disponuje mnohdy diskutabilními názory, zvlášť pro nás, mladé lidi a studenty,“ píše se v úvodu. Anonymní tvůrci stránky přitom zdůrazňují, že nemají nic společného s žádným z kandidátů, chtějí ale mladým lidem otevřít oči.

Na skutečnost, že oficiální Schwarzenbergova kampaň je zcela odpolitizovaná a nebere v potaz jeho účast v Nečasově vládě, už v nedávném rozhovoru pro ParlamentníListy.cz upozorňovala studentka Kateřina Krejčová, která stála u zrodu iniciativy odmítající nový zákon o vysokých školách.

„Lidé by se měli zastavit, zamyslet se a uvědomit si, že je s nimi manipulováno jako se stádem, jsou jim podsouvána falešná hesla. Kdyby kampaň byla o politických tématech, jak by to mělo být, Schwarzenberg by se ani nedostal do druhého kola, natož aby byl prezidentem,“ uvedla.

Reformní zákony, které Schwarzenberg podpořil

Zmíněná stránka „Víte koho volíte?“ je sice koncipovaná jako kampaň knížete, ale zdůrazňuje politická témata. Zmiňuje zákony, pro které Karel Schwarzenberg v minulosti hlasoval či kontroverzní názory, které v poslední době vyslovil.

„Víte, že Karel Schwarzenberg prosazoval americký radar v Brdech? Víte, že Karel Schwarzenberg hlasoval pro zvyšování daní? Víte, že Karel Schwarzenberg hlasoval pro zavedení školného na VŠ?“ ptají se autoři stránek. Každou z těchto otázek vždy doložili konkrétním zdrojem.

Web dále jmenuje i to, že kníže podporoval cenzuru internetu prostřednictvím kritizované smlouvy ACTA, kterou nakonec potopil i Evropský parlament, nebo že nepřímo označil Edvarda Beneše za válečného zločince.

Zjistěte si fakta, než zvolíte, navádí "Česká republika"

„Nenechte se zlákat pankáčem. Přemýšlejte. Prezident má být obhájce národních zájmů uvnitř republiky i mimo ni. Samozřejmě, nemůže být uzavřený společenstvím a aliancím, které jsou již dnes nutností. Přesto ale musí tyto zájmy být až na druhém místě, za zájmy naší republiky. Nechceme Vás přesvědčovat koho volit. Jen bychom rádi, abyste si zjistili fakta a nedali jen média a najaté agentury, které se Vám na každém kroku snaží vnutit úplně jiný, značně zmedializovaný obraz. Přemýšlejte. Děkuji, Vaše Česká republika.“ píše se v závěru stránky.

Podle mediálního analytika Petra Žantovského je dobře, že se tato politická témata otevírají. „Schwarzenberg se snaží vytvořit dojem, že s vládou nemá nic společného, což bylo vidět u amnestie. Jeden týden ji vynášel do nebe a mluvil o tom jak je potřebná. Když zjistil, že z hlediska jeho předvolebních zájmů je to špatně, tak otočil a tvářil se, že o tom nic neví a že o tom premiér vládu neinformoval,“ hodnotí Žantovský.

„Když velká část oficiálních médií tato zásadní politická témata záměrně neotevírá, je správně, že se takové projekty objevují. Stačí se podívat na dnešní MF Dnes, kde je 90 procent obsahu o tom, jak jeden kandidát je kabrňák a těch zbylých deset procent je sport,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz.

Podle Žantovského je naprosto neuvěřitelné, co některá média dělají. „Je celkem pochopitelné, když se pak najdou lidé, kteří se snaží transparentně informovat. A že tam nejsou uvedeni autoři, je úplně jedno, důležité je, že jsou ty informace jinak ověřitelné,“ dodal Petr Žantovský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…