O čisté ovzduší stály jen VV. Odhlasovala se selanka, píše server

12.02.2012 18:55

Podraz na ovzduší, to je ve skutečnosti nový zákon o ochraně ovzduší, který byl schválen v pátek 10. února. Píše to server ČeskáPozice.cz, který připomíná slova Miroslava Kalouska o „jisté lobby napříč politickým spektrem“.

O čisté ovzduší stály jen VV. Odhlasovala se selanka, píše server
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cesta v lese

„Ze schválení dlouho odkládaného zákona o ochraně ovzduší v pátek 10. února nelze mít radost, když občana čeká zoufalství z jedné jediné přílohy, v níž poslanci podnikům zrušili poplatky za znečišťování ovzduší. Po schválených dotacích z OPŽP dostanou největší čeští znečišťovatelé další berličku v podobě zrušení poplatků za vypuštění škodlivin,“ připomíná Čestmír Klos na serveru ČeskáPozice.cz.

„Odpůrci postupného zvyšování poplatků za vypouštění škodlivých látek podle klíče navrženého ministerstvem životního prostředí zneužili ministerské argumenty: aby podnikatelé do roku 2022 mohli přejít na méně škodlivé technologie, musejí šetřit, a ne tvrdě platit. Ale zatímco progresivně rostoucí poplatky by si takovou změnu dokázaly vynutit, poslanecká benevolence na dlouhý čas zakonzervuje nevyhovující stav,“ kritizuje Klos, novinář, který se již dlouhodobě věnuje ekologii.

Vadí mu, že ve výsledku se nebudou staré technologie nahrazovat novějšími – odhlasovala se pouhá „selanka“. „Sněmovnou schválený zákon požaduje pro oxid siřičitý, oxidy dusíku a těkavé organické látky jen ty nejnižší uvedené poplatky, a to jen po dva roky. Pak už nic,“ dodává.

Zákon navíc výrazně ovlivní Státní fond životního prostředí (SFŽP). „Vybrané poplatky naplňují SFŽP, jenž od dotační činnosti přechází na zelenou banku, která má za výhodný úvěr půjčovat na ekologické investice. Škrt tak vysokých poplatků ohrozí zdrojovou část fondu,“ varuje Klos.

Podle výpočtů Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) dvě české firmy, které vypouští do ovzduší nejvíce škodlivin, způsobují škody na zdraví a životním prostředí v hodnotách 88 a 149 miliard korun. Což je mnohem méně, než státu platí. „Vybraná částka na poplatcích tvoří jen jednotky procent nebo dokonce promile škod na zdraví obyvatel a na životním prostředí. A nyní se má ještě víc přiblížit nule,“ dodává Klos.

„Není bez zajímavosti, že Chalupovu koncepci shodila většina ODS ruku v ruce se semknutou KSČM, v níž o takovém kroku nezapochyboval ani jediný její poslanec. Zázemí velkých znečišťovatelů přispěchali podpořit i dobrovolníci z ČSSD a TOP 09. O čistotu ovzduší stály jen Věci veřejné,“ uzavírá redaktor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…