O co opravdu jde Zelenskému. Bobošíková odkrývá

05.10.2022 12:14 | Ze sítí

Publicistka Jana Bobošíková v internetovém pořadu „Aby bylo jasno" položila několik otázek spojených s konfliktem na Ukrajině. Kdo řinčí zbraněmi? A kdo volá po míru? A také se na tyto otázky pokusila najít odpověď. Upozornila mimo jiné, že po obnovení mírových jednání volá Bělorusko a Vatikán.

O co opravdu jde Zelenskému. Bobošíková odkrývá
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ze znělky pořadu Aby bylo jasno

Jana Bobošíková vyložila svůj pohled na válku na Ukrajině. Poukazovala přitom na to, že ač se Evropská komise snaží tvářit, že postupuje při řešení války na Ukrajině jednotně, jednota jí chybí.

„Bruselu pod předsednictvím České republiky slova ‚jednání‘ ani ‚mír‘ neznějí. Naopak. Evropská unie údajně společným hlasem bude vojensky podporovat Ukrajinu a zvyšovat tlak na Rusko, aby válku ukončilo. To jsou informace, které k nám proudí z českých a eurounijních sdělovacích prostředků,“ prohlásila Bobošíková ve svém pořadu.

A do kontrastu k prohlášením Evropské komise a české vlády postavila výzvu maďarské prezidentky Katalin Novákové, která na půdě OSN žádala, aby Evropská unie, NATO i OSN vyhlásily mír jako hlavní prioritu v konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. „Pro ukončení války a cestě dialogu volá Malta. Po dialogu volá i Portugalsko. Ve světle těchto prohlášení nevypadá tvrzení Evropské rady o poskytování vojenské pomoci až tak jednotně, že?“ ptala se Bobošíková.

Jedním dechem doplnila, že pro obnovení mírových jednání volá také Bělorusko a Vatikán. A do třetice i Čína, která volá po tom, aby nakonec mírová jednání posvětila jak ruská, tak americká administrativa.

Poté Bobošíková předestřela divákům informace, podle kterých jsou hlavním odpůrcem dosažení míru mezi Ruskem a Ukrajinou Spojené státy.

„Čína konstatovala, že Spojené státy vždy přerušovaly mírová jednání a pokračovaly rozdmýcháváním konfliktu dodávkami nových zbraní do Kyjeva a sankcemi proti Rusku. Podle čínského státního deníku Global Times chce prezident Zelenskyj zoufale členství v NATO, protože chce donutit celé NATO, aby se zapojilo do války. Čína prohlásila, že naléhavou prioritou je vést strany k co nejrychlejšímu obnovení diplomatických jednání,“ prohlásila Bobošíková.

Divákům Bobošíková předestřela také názory amerického ekonoma Jeffreyho Davida Sachse, podle kterého je třeba deeskalovat napětí, aby mezi USA a Ruskem nedošlo ke katastrofě. Sachs ve svých textech tvrdí, že NATO se dál rozšiřovalo dál na východ, navzdory tomu, co Západ sliboval poslednímu sovětskému vůdci Gorbačovovi. Proto nakonec došlo k válce na Ukrajině, kterou mohly ukončit Minské dohody. Ty ale selhaly.

Válka prý mohla také skončit už letos v březnu, na základě mírových dohod zakotvujících ukrajinskou neutralitu. „Ovšem, jak píše Sachs, USA a Velká Británie tlačily na Zelenského, aby odmítl jakákoli jednání s Putinem a bojoval dál,“ uvedla Bobošíková s tím, že podle Sachse je třeba se k těmto březnovým jednáním vrátit a navázat na ně. Aby nedošlo k jaderné katastrofě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…