O kousek blíže ke znárodnění ČEZ. Ale je kolem toho povyk

17.05.2023 22:22

Ve veřejném prostoru opět rezonuje otázka zestátnění největší tuzemské energetické firmy ČEZ, děje se tak v souvislosti s dnes vládou schváleným návrhem zákona, který snižuje potřebnou většinu hlasů akcionářů pro přeměny obchodních společností a družstev. Varovně na to upozornila analytička Lenka Zlámalová, ekonom Pavel Kohout se bouří a Fialův kabinet označuje za „vládu bolševiků“.

O kousek blíže ke znárodnění ČEZ. Ale je kolem toho povyk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44416 lidí
Schválením návrhu zákona, který snižuje potřebnou většinu hlasů akcionářů pro přeměny obchodních společností a družstev, vláda umožňuje, aby místo dosud potřebných 90 procent hlasů všech akcionářů nově stačilo pro rozdělení firem 75 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě za současného navýšení usnášeníschopnosti, která má přesahovat dvě třetiny základního kapitálu.

„Cílem je odstranit některé výkladové nejasnosti, nadbytečnou administrativní zátěž a promítnout některé změny plynoucí z rekodifikace soukromého práva. Novela má také umožnit akciovým společnostem, jejichž akcie jsou přijaty k obchodování na evropském regulovaném trhu, aby i ony mohly v praxi realizovat některé formy přeměn, které jsou předvídané a upravené stávajícím zněním zákona, avšak vyžadují souhlas všech akcionářů, resp. vysoké kvalifikované většiny (konkrétně 90 %) hlasů všech akcionářů zúčastněných společností,“ uvedl po jednání vlády ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

„Vláda reagovala na některé podněty Legislativní rady vlády, která ty původní návrhy našeho ministerstva označila za snad vypadající, že je pouze pro jednu jedinou firmu. Proto to rozšíření,“ uvedl Blažek. 

Analytička Lenka Zlámalová čte návrh zákona jasně – zestátnění ČEZ je blíže než kdy dříve.

„Cesta k zestátnění ČEZ otevřena. Bude stačit souhlas 75 procent akcionářů přítomných na valné hromadě. Tedy jen hlas státu,“ reaguje na svém twitteru Zlámalová na schválení návrhu na snížení potřebného podílu hlasů pro rozdělení firem.

Její upozornění o chvíli později reflektoval ekonom Pavel Kohout, kterého tato informace nepříjemně šokovala a směrem k vládní pětikoalici nenašel dobrého slova. „Tohle přece nemůžou myslet vážně. Jestli ano, pak nám fakt vládne horda bolševiků,“ dodal ve své reakci.

Původní návrh Ministerstva spravedlnosti počítal s potřebou 85 procent hlasů přítomných při dvoutřetinové účasti. Legislativní rada vlády v lednu přijetí této pasáže reagující na pozici státu v energetické skupině ČEZ nedoporučila.

Návrh podle ministra Blažka reaguje na přijatou evropskou směrnici a také na poznatky z praxe, kde se ukázalo, že pro takzvané kótované společnosti je díky rozdrobené struktuře akcionářů realizace přeměn za souhlasu 90 procent všech akcionářů prakticky neproveditelná, informoval server Kurzy.cz.

Stát vlastní v ČEZ 70 procent akcií. Už dříve premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že vláda počítá s restrukturalizací firmy, přičemž jednou z možností je její rozdělení. Cílem má být to, aby stát získal kontrolu nad energetickou infrastrukturou. O zestátnění ČEZ se zasazoval lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

U současné vlády jeden nikdy neví., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRB , 18.05.2023 9:48:02
Ať už jde o privatizace nebo naopak znárodnění, tak v tom už nějak podvědomě cítím opět nějaký velký švindl.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…