O krizi na Ukrajině bude v Kyjevě jednat EU, v Maďarsku státy V4

24.02.2014 6:23

Ukrajinský parlament bude dnes nejspíš pokračovat v odstraňování zbytků vládního režimu sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče. S novým vedením země bude jednat delegace Evropského parlamentu a šéfka evropské diplomacie Catherine Ashton. V Budapešti budou o situaci na Ukrajině diskutovat ministři zahraničí Visegrádské skupiny a dalších zemí, mezi nimi také český ministr Lubomír Zaorálek.

O krizi na Ukrajině bude v Kyjevě jednat EU, v Maďarsku státy V4
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se konal protest proti situaci na Ukrajině. Janukovyčovi příznivci chyběli

O uplynulém víkendu poslanci v Kyjevě horečně rušili zákony spojené s Janukovyčovou érou a zbavovali vládu a státní správu jeho lidí. Obětí tohoto tažení se stal i sám prezident, kterého parlament v sobotu formálně zbavil úřadu a jeho pravomoci o den později předal novému šéfovi zákonodárného orgánu Oleksandru Turčynovovi.

Právě s ním by se měli dnes setkat členové delegace evropských zákonodárců, v níž je i europoslanec za ČSSD Libor Rouček. Delegace je v Kyjevě od soboty a dnes se chtěla sejít i s propuštěnou bývalou premiérkou Julijí Tymošenkovou. Vůdkyně někdejší „oranžové revoluce" však oznámila, že plánuje na několik dní si od politiky oddechnout, a tak je konání schůzky nejisté.

Hledá se trvalé řešení politické krize v zemi

Do ukrajinské metropole míří také šéfka diplomacie EU. Ashton tam chce s klíčovými představiteli hovořit o trvalém řešení politické krize v zemi a opatřeních ke stabilizaci její bankrotem ohrožené ekonomiky.

Ukrajina bude rovněž na programu jednání ministrů zahraničí takzvané Visegrádské čtyřky (V4) s kolegy z Rumunska, Bulharska a Řecka, které se uskuteční v Budapešti. Členy V4 jsou kromě hostitelského Maďarska ještě Polsko, Česko a Slovensko. Vyjma ČR ostatní státy bloku sousedí s Ukrajinou a připravují se na možný příliv uprchlíků z postsovětské republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…