O lidech, kteří volí komunisty, nemůžeme říkat, že jsou méněcenní, rozčílil se v rádiu Babiš

09.12.2017 17:56

Moderátor Luboš Xaver Veselý přivítal v sobotním Pressklubu na Frekvenci 1 významného hosta. Dorazil čerstvě jmenovaný premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Ten na rozhlasových vlnách otevřeně přiznal, že dosud neprobíhala prakticky žádná jednání o sestavení většinové vlády. Řekl toho ale ještě mnohem víc.

O lidech, kteří volí komunisty, nemůžeme říkat, že jsou méněcenní, rozčílil se v rádiu Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

„Začneme úplně velevážným tématem, a to jsou Vánoce,“ zahájil rozhovor Luboš Xaver Veselý.

„Já nakupuju dárky pro mojí paní a na to já mám spojku, jednu kamarádku. Ona pošle obrázky a já to podle toho vybírám, ale jinak já nerad chodím do obchodů. Chodím jen nakupovat potraviny. To mě baví. Nakupovat oblečení, to nesnáším. To obléct, zas to vysvléct. To nesnáším,“ práskl sám na sebe Babiš.

Poté už se věnoval skutečně důležitým věcem – z hlediska politiky. Prozatím se prý se svým kabinetem moc nehrne do vládních kanceláří, protože není jisté, zda nová vláda dostane důvěru. Babiš se chce pokusit získat pro tu vládu podporu. Na rozhlasových vlnách také otevřeně přiznal, že dosud prakticky žádná jednání o sestavení většinové vlády neprobíhala. „Nejednali jsme. My\ jsme znali ta jejich odmítavá stanoviska,“ řekl jasně nový předseda vlády.  

Pustil se i do Evropské unie. „Já si myslím, že ti lidi si neuvědomují, jak zhoršují obraz Evropské unie v očích našich občanů,“ zlobil se Babiš. Místo žalob na Česko by Evropská unie měla hledat cesty, jak bojovat proti pašerákům lidí. Kvóty rozhodně v boji s pašeráky ničemu nepomohou. Podle nového premiéra bychom se měli poučit v USA nebo v Austrálii – a ne mluvit o nějakých kvótách. „Já budu mluvit s předsedy vlád jiných států a chci je přesvědčovat, že tím řešením nejsou kvóty, ale boj proti pašerákům,“ řekl Babiš.

Nový premiér také konstatoval, že my v Česku migranty nechceme.

Pak se vrátil k domácí politice. Babiš prohlásil, že ve Sněmovně moc nezmůže proti jmenování Zdeňka Ondráčka (KSČM) do čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS. Babiš uznává, že to nevypadá dobře, když v čele této komise stane člověk, který v roce 1989 stál proti lidem toužícím po svobodě, ale pak je tu i druhá stránka věci.

Komunisté jsou dnes stranou, kterou lidé volí. Host nechápe, proč Václav Havel nenechal komunisty zrušit, pokud je považoval za tak špatné. Dnes je faktem, že komunisti jsou ve Sněmovně a ostatní strany to musí respektovat. „Přece nemůžeme říkat, že lidé, kteří komunisty volí, jsou méněcenní,“ kroutil hlavou politik.

V druhé polovině pořadu došlo i na sociální demokracii. Babiš si prý v minulosti myslel, že by spolu hnutí ANO a ČSSD mohly vládnout dál. „My jsme mohli mít třicet, socani dvacet, a mohli jsme jet dál. Ale oni se rozhodli na nás útočit. Byly tu dezinformace... a Čapí hnízdo, což zjevně komplot,“ pravil Babiš. „A jak to víte?“ zeptal se Luboš Xaver Veselý. „Vím to, protože Praha je malá,“ odvětil Babiš..

„Když členská základna vyzývá Sobotku, aby odstoupil, tak já se mu divím, že je ještě v politice, po tom, co předvedl. Tak já doufám, že ho teď ten jeho kmotr zaměstná a dá mu nějakou rentu,“ pokračoval host pořadu.  

Nechtěl se vyjadřovat k přímé volbě prezidenta. Nevidí k tomu důvod. Voliči hnutí ANO si prý mohou sami rozhodnout, koho budou volit. „My přece nejsme nějaká parta, kde Babiš zavelí a ostatní budou říkat totéž,“ uvedl Babiš.

Raději by se chtěl bavit o vládě, kterou hodlá skutečně řídit a nechce se chovat tak, jak se chovali někteří jeho předchůdci. „To jsou vlastně také Otázky Václava Moravce, každý se vykecá a jdeme domů. Ale v Německu ten premiér dá úkol, stanoví termín, jméno a jedeme,“ popsal svou představu Babiš. Pokud bude Česko dobře řízené, můžeme všichni dokázat hodně věcí. Babiš prý hodlá pracovat ve prospěch všech. I těch, kteří mu nevěří a kritizují ho.

Nakonec popřál divákům klidné svátky a rozloučil se. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…