O mrtvých jen v dobrém? Jak kde, Šafrovo médium připomíná život novináře Petránka

11.11.2018 18:19

V sobotu 10. listopadu zemřel slavný český novinář Jan Petránek. Bylo mu 86 let. Server Forum24.cz se ohlédl za životem tohoto velikána a připomněl, že se Petránek dostal od odsouzení sovětské okupace Československa v roce 1968 až k obhajobě současného ruského prezidenta Vladimira Putina.

O mrtvých jen v dobrém? Jak kde, Šafrovo médium připomíná život novináře Petránka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Petránek

V sobotu bohužel zemřel novinář Jan Petránek. Bylo mu 86 let. V roce 1968 vysílal jako rozhlasový redaktor Českého rozhlasu o počínající sovětské okupaci naší vlasti. Svůj post proto musel opustit a pracoval mimo jiné v kotelně.   

Anketa

Chcete společnou armádu EU, po které volá Emmanuel Macron?

6%
94%
hlasovalo: 19546 lidí

Europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina v souvislosti s jeho úmrtím připomněl, že Petránek pracoval pro samizdatové Lidové noviny, ale v poslední době se jejich názory na dění ve světě rozcházely.

V podobném duchu se vyjádřila i publicistka Johana Hovorková na serveru Forum24.cz. Vyjádřila obdiv k tomu, jak se jako novinář zachoval v roce 1968. Nabádal posluchače, aby sovětským vojákům znesnadnili orientaci v naší zemi a strhávali orientační cedule. Nejen za tento přístup byl za normalizace z rozhlasu vyhozen. Ale novinářské profese se nevzdal a později přispíval do samizdatových Lidových novin.

O to smutnější se Hovorkové zdá, že po roce 1989 Petránek hájil režim ruského prezidenta Vladimira Putina, a dokonce se vyjadřoval i pro server ParlamentníListy.cz. Sluší se také připomenout, že od prezidenta Miloše Zemana dostal Petránek státní vyznamenání.

Smutné vzpomínky na Petránkovo působení musí mít logicky každý, kdo sleduje média a komu na nich záleží, zejména z působení v posledních letech. Několikrát hájil Vladimira Putina a ruskou agresivní politiku vůči Ukrajině. Zapáleně obhajoval nacionalistický motorkářský gang Noční vlci. Obdržel Krameriovu cenu od Asociace ‚nezávislých médií‘, což jsou lidé jako Jan Schneider, Petr Žantovský nebo Tereza Spencerová. A nakonec převzal cenu Za zásluhy o stát od Miloše Zemana. Legendární novinář tak svoji dráhu zakončil tím, že se stal autoritou pro čtenáře Parlamentních listů. A to je škoda,“ napsala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…