O odbornost hlasujících v referendu strach nemám, napsal čtenáři Okamura. Poslanci tomu prý nerozumí o nic více

20.05.2014 17:02

Zavedení prvků přímé demokracie, které dokonce propagují i svým názvem, je jednou z programových priorit hnutí Úsvit přímé demokracie. Asi nejvíce omílaná jsou referenda. A právě na otázky čtenářů ParlamentníchListů.cz týkajících se referend odpovídal lídr hnutí Tomio Okamura.

O odbornost hlasujících v referendu strach nemám, napsal čtenáři Okamura. Poslanci tomu prý nerozumí o nic více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura

Jeden z dotazů cílil na smysluplnost konání referend. Čtenáře zajímalo, zda má cenu organizovat referenda, když voliči ČR zásadně k referendům nechodí. „Vzpomeňte si, jak dopadlo referendum ke vstupu do EU, zúčastnila se ho sotva půlka oprávněných voličů. A na místní referenda naši občané také zvysoka kašlou,“ upozorňuje čtenář Okamuru.

„Lidé se přece musí naučit vládnout si sami. Na to je třeba čas, ale aby se to naučili, musí získat pocit, že na jejich hlasu skutečně záleží a že jejich hlas něco ovlivní. A to skutečně dokáže jenom přímá demokracie,“ odpovídá lídr Úsvitu.

Celý text ZDE a ZDE.

Proč nezavést k referendu „index zasvěcenosti"?

Další čtenář se obává toho, že v referendu budou hlasovat lidé, kteří o tématu referenda nemají ponětí. „Bojím se syndromu českého trenéra, který rozumí všemu,“ doslova říká. „Nešlo by zavést k referendu a hlasování nějaký 'index zasvěcenosti', který prokáže základní znalosti problematiky?“ ptá se Okamury. „Člověk, jenž věnuje hodinu načtení daného tématu, může otočit o 180°. Chápu, že by to mohlo některé voliče odradit, ale nikdy jsem nepochopil snahu dostat k volbám všechny občany (nejsme v KLDR),“ přemítá.

„Pokud jde o referenda, pak se nehlasuje o čemkoliv, ale jen o tom, co voliče skutečně zajímá, o čem hlasovat chtějí. Vzhledem k tomu, že tato země je jejích občanů, mají plné právo o sobě a své zemi rozhodnout sami, kdykoliv si to přejí,“ reaguje Okamura.

„Mýtus o odbornících je přece nesmyslný - ukažte mi v Parlamentu odborníka na zákony, o nichž rozhoduje. Ukažte mi zákon, o kterém se v PSP rozhodovalo na základě odbornosti, nikoliv na základě čistě politického nebo lobbistického zadání. Kdyby rozhodovali odborníci, nemáme vytunelované fondy a firmy v devadesátých letech, z hazardu by se platily daně a hrací automaty by byly plošně zakázané. Tisíce zákonů by vypadaly jinak. Ale dnes rozhoduje několik desítek nekompetentních, zlobbovaných nebo ideologicky či stranicky zaujatých laiků. Přiznejme, že voliči jsou sice stejní laici, ale v jejich rozhodování bude větší racionalita, protože budou hájit svůj zájem, nikoliv zájem lobbistů či jedné strany,“ říká politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…