O poslance, který šikovně nakoupil pozemky, se zajímá policie

14.05.2012 17:58

O prodej pozemků pod právě budovanou dálnicí D3 se zajímá protikorupční policie. ČTK to řekl její mluvčí Jaroslav Ibehej. Jihočeský poslanec Václav Baštýř (ODS) totiž chce podle deníku Mladá fronta Dnes státu prodat pozemky pod dálnicí D3 na Českobudějovicku u obce Ševětín po 100 korunách za metr čtvereční. Sám je však před dvěma lety koupil za šest až osm korun za metr čtvereční. Podle poslance však nejde o spekulaci.

O poslance, který šikovně nakoupil pozemky, se zajímá policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

"Na základě informací, které byly zveřejněny v médiích, se náš útvar touto věcí začne zabývat," uvedl mluvčí Ibehej. Stát má od Baštýře podle deníku již na 15 pozemků předkupní právo. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je pro stavbu potřebuje. "Budeme mít snahu nevykupovat celé pozemky, ale bude to o individuálním přístupu. Když to nepůjde jinak, koupíme od majitele celý pozemek," řekl MfD šéf českobudějovického ŘSD Josef Pešl.

Ať Baštýř prodá pozemky za cenu, za kterou je koupil

Poslanec, který je podle deníku od letoška členem Sdružení pro výstavbu dálnice D3, by si prý mohl přijít za investovaných 733.000 korun na více než deset milionů. Baštýř také loni v prosinci před schvalováním státního rozpočtu jako šéf sněmovního podvýboru pro dopravu prosadil, aby se peníze určené na opravu nebezpečné silnice v Pardubicích raději utratily za jihočeskou dálnici, uvedl list.

Baštýř tvrdí, že chce na pozemcích jen hospodařit a kdyby bylo po jeho, stát by prý mohl vyplácet i méně. Poslanec také uvedl, že platil za ty části pozemků, které jsou pod chystanou dálnicí, stejnou sumu, jakou bude platit stát. Okolní části pak prý koupil za cenu nižší. Z kupních smluv to ale patrné není a lidé, kteří mu pozemky prodali, se prý cítí podvedeni. Baštýř jim podle listu řekl, že chce na pozemcích hospodařit, o dálnici údajně nepadlo ani slovo.

"Moc bych si přál uvěřit tomu, že nákup pozemků v místech, kudy má vést dálnice D3, byl od jihočeského poslance Václava Baštýře jen taktický krok jak uspíšit stavbu této komunikace. Snad chtěl pan poslanec zabránit spekulacím s pozemky a průtahům při vyjednávání o ceně s Ředitelstvím silnic a dálnic," reagoval na kauzu jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Jistě si podle něj Baštýř jako politik zastupující Jihočechy uvědomuje, jak důležitá dostavba D3 je. Proto ho vyzval, aby pozemky prodal za cenu, za kterou je nakoupil. "V opačném případě bych si nejen já musel myslet, že své postavení zneužívá a dělá si z ŘSD oslíčka, který se má náležitě otřást," dodal hejtman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …