O práci může přijít až pětina lidí pracujících v zemědělství. Morava je ve varu

04.05.2023 20:36 | Kauza

Vinaři se bouří. Vláda ve snaze stabilizovat veřejné finance totiž zvažuje zavedení spotřební daně na tichá vína. Ta byla na rozdíl od jiných alkoholických nápojů od této daně doposud osvobozena. Jenže tento nápad, který kabinetu Petra Fialy předložila Národní ekonomická rada vlády (NERV), sklízí silný odpor především mezi vinaři. Podle jejich asociace to povede k neúměrnému zdražení moravského a českého vína, klučení vinic, zavírání firem a propouštění.

O práci může přijít až pětina lidí pracujících v zemědělství. Morava je ve varu
Foto: archiv
Popisek: Martin Chlad, prezident Svazu vinařů ČR.

„Nulová spotřební daň není nesystémová výjimka, jak bývá často prezentováno, ale standard ve všech vinařských zemích, tedy zemích, kde pěstování révy a výroba vína představuje významnou složku národního hospodářství. Ve vinařství a vinohradnictví dnes pracuje cca 20 % všech zaměstnanců českého zemědělství! Ze sousedních zemí České republiky je spotřební daň na tichá vína zavedena pouze v Polsku ve výši 10,20 Kč na litr vína,“ uvedl Martin Chlad, prezident Svazu vinařů České republiky, který se vzepřel doporučení NERVu a snaží se přesvědčit především ministra financí Zbyňka Stanjuru, aby se vyvaroval zavedení spotřební daně na tichá vína v navrhované výši 23,40 Kč na litr.

Podle Chlada tento záměr vyvolává u řady vinařů doslova existenční obavy. „Tuzemské vinařství je bez ohledu na spotřební daň v náročné situaci a nepřipadá v úvahu, že by bylo schopno daň, byť jen její část, absorbovat ve svých maržích a bylo by nuceno celou její výši promítnout do konečných cen. Po započtení DPH a dalších s daní spojených nákladů, jako je povinné zavedení daňových skladů, administrativa atp., by výsledná cena nejběžnějšího moravského či českého tichého vína dosud v cenové hladině kolem 100 Kč vzrostla o cca třetinu, tedy o 35 Kč na cca 135 Kč a přívlastkových vín dosud za cca 150 Kč by vzrostla o 45 Kč na 195 Kč,“ upozorňuje Martin Chlad s tím, že by tato daňová změna dopadla především na spotřebitele.

Anketa

Jste pro větší zdanění piva a vína?

15%
79%
hlasovalo: 17872 lidí
„Zavedením spotřební daně tak musíme zákonitě hovořit o drastickém snížení konkurenceschopnosti moravských a českých vinařů. Důsledkem by byl výrazný propad výroby vína a vinohradnictví jako zemědělského oboru. Podle studií, které si nechal vypracovat Svaz vinařů ČR, by šlo o pokles až o desítky procent. Úbytek vinic by se v lepším případě mohl zastavit někde pod hranicí 10 tisíc hektarů ze současných 18 tisíc,“ doplnil varovná čísla prezident Svazu vinařů. „Logicky by tak kromě nevratného poškození 30 let budovaného oboru byl i nižší než předpokládaný výběr spotřební daně, nižší výběr ostatních daní a odvodů než dosud a pokles zaměstnanosti ve vinařství, vinohradnictví a navázaných oborech, a to obzvláště v oblastech, kde se stát s problematikou zaměstnanosti a sociálních dopadů potýká – Znojemsko, Hodonínsko,“ je přesvědčený Martin Chlad.

Navíc hrozí ještě jedno velké riziko a tím je rozmach šedé ekonomiky. „Jak je patrné už ze současné praxe, státní správa není schopna účelně kontrolovat daňové sklady, a nelze tedy předpokládat, že by se to změnilo zvýšením spotřební daně na tichá vína. Naopak, zavedení daně, zvlášť ve výši nemající v regionu obdoby, by bylo jednoznačným impulzem pro rozvoj šedé ekonomiky, černého trhu a nákupní turistiky,“ obává se Chlad, podle které si musí Česká republika odpovědět na otázku, zda víno a vinařství patří k oborům, na kterých záleží a které přinášejí a uchovávají hodnoty, za něž má smysl se postavit. „Zda vinařská turistika podílející se na tom, že Jihomoravský kraj je po Praze nejnavštěvovanějším regionem republiky, stojí za uchování, nebo zda turisty ochotně přenecháme například Rakousku. Zda kultura, folklór a odkazy předků jsou položky jednoduše vyčíslitelné a nahraditelné imaginárním výběrem daně. Zda pětina pracovníků českého zemědělství je, či není relevantní skupina obyvatel, nad jejíž budoucností se má smysl zamýšlet,“ apeluje Martin Chlad.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…