O práci starosty jsem neměl žádnou představu, přiznává starosta Jeseníku

11.12.2015 10:47

Adam Kalous (ANO) je v politice nováčkem. Co ho nejvíce potěšilo a co naopak zklamalo? V rozhovoru, který poskytl naší redakci, zhodnotil nejen uplynulý rok, ale i roli ANO ve vládě po první polovině volebního období. Vyjádřil se také k záměru postavit ve městě lanovku do lázní či ke sporu radnice s nájemníky části městských bytů. A nejen k tomu…

O práci starosty jsem neměl žádnou představu, přiznává starosta Jeseníku
Foto: wikipedia
Popisek: Pohled na Jeseník.

Pane starosto, v komunální politice jste nováčkem a hned ve funkci starosty. Představy lidí, kteří dříve v komunální politice nepracovali, jsou ale velmi hodně zkreslené o tom, co mohou či nemohou a zejména jaké mají pravomoci. Byl to i váš případ? Jak byste v krátkosti charakterizoval svůj první rok ve funkci?

Nevytvářel jsem si dopředu žádné představy. Se svými pravomocemi a kompetencemi jsem se po zvolení nejprve seznámil. První rok ve funkci starosty charakterizuji jako hluboké seznámení s chodem úřadu a období, ve kterém bylo zrealizováno mnoho investičních akcí. Nemile jsem překvapen celoročním vystupováním některých opozičních zastupitelů, zpravidla bez věcných argumentů a pouze s cílem vlastní prezentace.

Jak se snažíte využít zkušenosti z podnikání v politice? A domníváte se stejně jako předseda Andrej Babiš, že stát a potažmo město, lez řídit jako firmu?

Snažím se dívat na úřad jako na systém vzájemně provázaných procesů. A to zejména s cílem odhalit procesy, které jsou drahé, tudíž zatěžující pro městský rozpočet. Nejprve je třeba definovat pojem „řídit jako firmu“. Město se dá určitě řídit efektivně, transparentně. Pokud se bavíme o tvorbě zisku, určité segmenty lze jako firmu řídit, jiné však hůře. Například sociální oblast nebo školství.

Hnutí ANO se dostalo do politiky se sloganem, že bude líp. Jsou podle vás viditelné nějaké konkrétní pozitivní změny? Jaká je vaše bilance fungování vlády, kde má ANO významnou roli, po první polovině volebního období?

Za nejviditelnější změnu považuji snižování deficitu státního rozpočtu, boj proti korupci, hazardu a daňovým únikům. Je nutné si uvědomit fakt, že veškerá rozhodnutí, která jsou činěna, jsou výsledkem kompromisu v rámci vládní koalice. Dva roky je poměrně krátká doba, spoustu opatření se projeví v dalších letech. Za mě jednoznačně pozitivní hodnocení.

Zpět ale k vám a k městu. Vaše předchůdkyně se obávala vzhledem k velkému počtu kandidujících subjektů roztříštěnosti zástupců v budoucím zastupitelstvu. Můžete tyto její obavy nyní potvrdit, či vyvrátit? Jak byste hodnotil první rok spolupráce na radnici?

Nemám informace, z čeho vycházely obavy mé předchůdkyně, já jsem její obavy nesdílel a po roce je vidět, že ta situace nenastala. Spolupráci s koaličními partnery hodnotím po prvním roce kladně. Komunikace probíhá standardním způsobem, veškerá rozhodnutí vycházejí z programového prohlášení rady města, které obsahuje podstatné body volebních programů stran a hnutí, jež stojí ve vedení města. John C. Maxwell: Velkých cílů je možné dosáhnout, jedině když se spojí mnoho lidí dohromady.

V jaké fázi je projekt na stavbu sportovní haly? A z čeho bude financován? Přece jen odhadovaná částka je kolem 55 milionů, přičemž kraj vám přislíbil maximálně 15 milionů.

Tato investice je ve fázi projektové přípravy, předpokládám dokončení projektové dokumentace do poloviny roku 2016. Mimo vlastní zdroje města Jeseník ve výši cca. 20 mil. přislíbil Olomoucký kraj kofinancování 15–20 mil. Kč, a o zbytek částky budeme žádat MŠMT.

A jak to vypadá s vaším záměrem postavit lanovku do lázní? Projekt již od počátku budí různé emoce. Máte představu, zda převažuje počet kladných, či záporných hlasů? Nebo plánujete tak za tím účelem nějaký průzkum veřejného mínění?

Stále se domnívám, že je tento záměr smysluplný, a to i v souvislosti s nedávným zavedením parkovacího systému v lázních. Drtivá většina občanů má lanovku spojenou s lyžováním nebo turistikou. Ano, lanovky bývají turistickým lákadlem. V zahraničí jsou však lanové dráhy vnímány i jako součást dopravní infrastruktury, což by byl náš případ. Samozřejmě že všechny takovéto zásadní investice budí emoce ať již kladné nebo záporné, a ty emoce vycházejí z nějakého subjektivního pocitu a nedostatku informací.

V jaké fázi je spor města s majiteli asi tří stovek bytů v panelových domech? Ti se chtějí odpojit od městských kotelen, jelikož jsou přesvědčeni, že vybudováním vlastního vytápění výrazně ušetří a tvrdí, že jim radnice v odpojení brání. Věříte, že se vám podaří dohodnout jinak než mimosoudně?

Tato záležitost je velmi komplikovaná. Je podáno celkem devět žádostí o odpojení od CZT (centrální zásobování teplem). Spolu s odborníky na tuto problematiku budeme velmi pečlivě posuzovat dopady, které by možné odpojení mohlo přinést. Samostatnou částí je dohoda se současným nájemcem CZT o případném ukončení smlouvy. Minulé vedení radnice, tedy nynější opoziční zastupitelé, kteří nás tak rádi kritizují, podepsali nájemní smlouvu na dlouhých 15 let. Jejich špatné rozhodnutí nyní musíme řešit my. Věřím, že spor u soudu neskončí. Principiálně je nešťastné lidem nařizovat způsob vytápění své vlastní nemovitosti.

10. listopadu bylo ve městě slavnostně otevřeno Centrum sociálních služeb. Plánujete v nejbližší době nějaké významnější investice pro mladistvé či rodiny s dětmi?

V rámci revitalizace sídlišť 9. května a Pod Chlumem plánujeme rekonstrukci dětských hřišť, nové dětské hřiště s vodními prvky by mohlo v rámci česko-polského projektu vzniknout ve Smetanových sadech. Navíc je zde velká skupina občanů, která přisla s myšlenkou vybudování workoutového hřiště. Osobně tuto aktivitu velmi vítám. Samozřejmě vše je o penězích.

Jeseník řeší časté problémy s opilci. Uvažuje proto o vlastní záchytce. Máte představu, kde by se měla nacházet a z čeho chcete projekt, ale posléze i provoz financovat?

Ano, jak ostatní větší města, tak i Jeseník řeší problémy s podnapilými osobami. Rozdíl je v tom, že ve většině měst záchytná stanice existuje nebo dojezdová vzdálenost do jiného města se záchytkou je podstatně kratší než od nás. Bez finančního podílu Olomouckého kraje a okolních obcí v regionu není v silách města Jeseník financovat provoz takového zařízení. Právě obce z regionu tvrdí, že problém s opilci nemají. My však víme, že až dvě třetiny těchto problémových osob nejsou občany města Jeseník, ale právě obcí z regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…