O té demokracii Vás učili na VUMLu? týral čtenář Sobotku z ODS. A ten...

09.10.2013 13:01

Čtenáři ParlamentníchListů.cz "grilovali" neúspěšného kandidáta na prezidenta republiky za občanskou demokracii a místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku. Nechyběly ani narážky a otázky na tělo. Do jedné z odpovědí zahrnul Sobotka i svého jmenovce a lídra opoziční strany Bohuslava Sobotku z ČSSD.

O té demokracii Vás učili na VUMLu? týral čtenář Sobotku z ODS. A ten...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přemysl Sobotka

První otázka směřovala ironicky na vzdělání Přemysla Sobotky. "A to o té parlamentní demokracii jste se učil na VUMLu (Večerní univerzita marxismu-leninismu, forma vzdělávání určená především členům KSČ, pozn. red.)? Pane skoro prezidente," zeptala se uživatelka ParlamentníchListů.cz pod jménem Franka.

"Parlamentní demokracii mě učil můj otec, otcova knihovna a v neposlední řadě rovněž vlastní život, prožitý bohužel z větší části v totalitním komunistickém systému. Každý, kdo se díval a dívá kolem sebe, vidí dramatický rozdíl ve společenském systému před rokem 1989 a po něm. Na to není třeba žádné školení," odpověděl senátor. (Celá otázka a odpověď ZDE.)

Čtenář pod přezdívkou Přidal se zeptal, zda je možné ještě dnes oslavovat udavače gestapa. "Konkrétně se jedná o pplk. Miloslava Krause, nar. 1902 v Lounech. V seznamu obětí totality (viz web Totalita.cz) je uváděn jako hrdinná oběť totality, ačkoliv gestapu udal několik desítek lidí (mezi nimi i oba moje rodiče)," píše čtenář.

Nespravedlnost, ze které je hořko

Tento člověk byl podle něj nesmyslně zařazen mezi oběti totality, ale nikdo z novinářů ani politiků se tím nechce zabývat. "Z té nespravedlnosti a lhostejnosti novinářů i politiků, na něž jsem se obrátil, mi je velice hořko. Je vůbec možné zde dosáhnout pravdy a spravedlnosti, aby to jméno ze seznamu zmizelo? O nic jiného mi nejde, ale míním o to usilovat dál, i kdybych byl za to pronásledován!" uzavírá svůj dotaz Přidal. (Celá otázka a odpověď ZDE.)

U Sobotky se setkává s pochopením. "Souhlasím s vámi, bohužel nastala doba, kdy se bývalí komunisté chodí klanět k pomníkům obětí komunismu. Krátká historická paměť nás bohužel odsuzuje k tomu, opět prožívat věci, které jsme měli jen za historické," píše ve své odpovědi politik. A zároveň doufá, že pokud bude více takových lidí, podaří se zvrátit otáčející kolo dějin tak, abychom mohli na svoji přítomnost hledět beze studu a s přímým pohledem do očí těch, kteří jsou obětí komunismu.

Dotaz pro jiného Sobotku?

Třetí otázka čtenářky, která se podepsala jako Verča V., Sobotku vůbec nešetří a vyčítá mu současný stav společnosti a všechny těžkosti, které lidi trápí. "Můžete mi sdělit a být tak laskavý, proč se ve Vašem věku cpete do PS, ono Vám nestačí, co jste provedli s českým státem, vyžijte si pane s 9000 Kč, škrtíme, abychom vyšli..." píše evidentně rozhořčená uživatelka ParlamentníchListů.cz a nastoluje další témata.

"Co to je za společnost, kde je morálka? My jsme byli vychováváni k pracovitosti, k úctě ke starším občanům, v autobuse jako mladí jsme museli pouštět starší lidi sednout a dnes? Mladým se nechce dělat. Říkáte pořád něco proti komunistům, kolik lidí v tomto bordelu přišlo o život, otrava metylem, Havel propustil vězně, kteří také zavraždili někoho, to vím jistě.

Málo lidí si vezme život, když neví kudy kam. Jsem ve Vašem věku a je mi z toho všeho smutno. Víte, nejhorší jsou převlečení darebáci typu Nečase a dalších. Jinak mám srdce nalevo a soucítím s lidmi, vy ne, ač jste lékař," pokračovala rozezlená Verča V. (Celá otázka a odpověď ZDE.)

Přemysl Sobotka se ovšem domnívá, nebo alespoň jeho odpověď tak zní, že dotaz nebyl určen jemu. "Dobrý den! Do Poslanecké sněmovny nekandiduji, váš dotaz zřejmě, jak vyplývá z kontextu, patří mému jmenovci Bohuslavu Sobotkovi z ČSSD. Děkuji!" odpovídá stručně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…