O trestu pro Pitra se rozhodne začátkem června

12.05.2012 15:38

Pražský městský soud bude na počátku června rozhodovat o tom, jaký trest uloží kontroverznímu podnikateli Tomáši Pitrovi za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit. Informovala o tom mluvčí soudu Martina Lhotáková. Muž sice původně v této kauze požádal o nový proces, protože byl souzen jako uprchlý, následně však žádost stáhl. Hlavní líčení v Pitrově kauze daňových deliktů pak bude podle Lhotákové nařízeno zhruba za dva týdny.

O trestu pro Pitra se rozhodne začátkem června
Foto: red
Popisek: Podnikatel Tomáš Pitr

Pitr byl v Česku odsouzen dvakrát. Nejdříve jej soudy spolu s Miroslavem Provodem v roce 2006 potrestaly za podvody s daněmi z roku 1994 pěti lety vězení. O čtyři roky později dostal podnikatel souhrnný šestiletý trest za to, že s Michalem Zouharem nezákonně vyvedli akcie Setuzy a Milo Surovárny. Firmě Agrocredit podle soudů způsobili škodu přesahující 700 milionů korun.

Vrchní soud v Praze před nedávnem potvrdil, že Pitr má v případu daňových deliktů nárok na obnovu procesu. V kauze mu ale zůstalo dílčí odsouzení, obnova se netýká jedné faktury ve výši zhruba šesti milionů korun. Tento čin tak bude také součástí rozhodnutí o trestu. "Na 4. června je nařízeno veřejné zasedání ke stanovení trestu Tomáši Pitrovi za nezákonné obchody s akciemi a jeden daňový delikt, u kterých už byla pravomocně vyslovena vina," uvedla mluvčí.

Lhotáková již dříve uvedla, že při určení výše trestu bude soud podle zákona vycházet ze "vzájemného poměru závažnosti trestných činů, ohledně nichž byla povolena obnova, a trestných činů, ohledně nichž zůstal výrok o vině nedotčen".

Kontroverzní podnikatel se od roku 2007 skrýval v zahraničí. V červenci 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici. Policie ho na počátku dubna přivezla ze Švýcarska do Čech, jelikož stáhl tamní žádost o azyl. Policisté Pitra nejprve umístili do vazební věznice v Brně, odkud byl převezen podle deníku Blesk do Českých Budějovic. Soud ponechal Pitra ve vazbě kvůli tomu, že by se mohl pokusit znovu utéct.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…