O víkendu má Merkelová vybouchnout ve volbách. A do toho přišel průzkum, který ji poslal ještě více ke dnu

02.09.2016 12:59

Dva dny před volbami ve spolkové zemi Meklenbursko – Přední Pomořansko, kde kdysi vstoupila Angela Merkelová do politiky, se pro německou kancléřku situace nevyvíjí dobře. Voliči požadují, aby bavorská CSU, tradičně tvořící volební koalice s kancléřčinou CDU, nasadila vlastního kandidáta na kancléře a její přistěhovaleckou politiku již kritizují Zelení.

O víkendu má Merkelová vybouchnout ve volbách. A do toho přišel průzkum, který ji poslal ještě více ke dnu
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Němečtí Zelení dlouhé měsíce plně podporují kroky kancléřky Merkelové v oblasti přistěhovalecké politiky a v tomto směru byli v Bundestagu pro CDU bližším partnerem než samotná CSU Horsta Seehofera. Nicméně i prouprchličtí Zelení začínají pomalu otáčet a Merkelovou za její unáhlené gesto kritizovat. Vlivná členka Die Grünen Katrin Göring-Eckard v dnešním rozhovoru pro deník Rheinishe Post tvrdí, že Německo přijalo příliš velký počet uprchlíků najednou.

Podle Göring-Eckard nemá federální vláda uprchlickou politiku pod kontrolou. „Kancléřka bohužel opakuje chyby z roku 2014, kdy do země také přišel větší počet uprchlíků. Přesto naše země loni ani letos opět není na takový nápor připravena. Navíc vláda ani nemá žádný integrační koncept,“ uvedla padesátiletá politička s tím, že její pohled na uprchlíky se ani ve světle silvestrovských útoků v Kolíně nad Rýnem příliš nezměnil. „Samozřejmě mě ale útoky šokovaly. Kde byla policie?“

Kancléřku příliš nepotěšily ani průzkumy veřejného mínění, které v „jejím“ Meklenbursku – Předním Pomořansku dávaly stejné šance na úspěch CDU i opoziční Alternative für Deutschland. V této spolkové zemi sice žije ve srovnání s ostatními německými regiony zanedbatelný počet cizinců, přesto také zde AfD boduje se svojí protiuprchlickou politikou. Srpnové průzkumy přisuzovaly vítězství SPD, ale o druhé místo se utkají právě CDU a AfD, která na stranu kancléřky Merkelové ztrácela jen 1 %.

Merkelová navíc stále oddaluje oznámení rozhodnutí, zda bude vůbec chtít obhajovat v parlamentních volbách 2017 úřad kancléře. Původně měla oznámit své rozhodnutí letos na jaře, poté na podzim, ale nakonec to bude až zkraje příštího roku. Podle politologů stojí za váháním Merkelové neméně váhavý postoj sesterské strany CSU, v jejímž čele stojí velký kritik její přistěhovalecké politiky Horst Seehofer. Bez jasné podpory CSU by pozice Merkelové byla značně obtížná.

Jak navíc dnes ukázal průzkum TNS Emnid pro německý magazín Focus, téměř polovina německých voličů by přivítala, kdyby CSU přišla s vlastním kandidátem na funkci kancléře. Konkrétně 42 % oslovených respondentů uvedlo, že koalice CDU/CSU se přežila a bylo by lepší, kdyby bavorská CSU místo společného kandidáta raději navrhla vlastního. Ve východní části Německa dokonce tento názor sdílí 52 % voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…