O víkendu mají v Německu důležité volby. Nad posledním „průzkumem“ zamrzl fandům imigrace úsměv

07.03.2016 17:42

V Německu je týden před klíčovými státními volbami a v Hesensku nyní probíhají volby komunální, které mohou leccos naznačit. Podle jejich předběžných výsledků se totiž na třetí pozici umístila protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petry, která tak předběhla Zelené. Informuje Deutsche Welle.

O víkendu mají v Německu důležité volby. Nad posledním „průzkumem“ zamrzl fandům imigrace úsměv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německo, jak jej možná neznáte

Předběžné výsledky německých komunálních voleb ukazují vzestup preferencí euroskeptické strany Alternativa pro Německo, kterou vede čtyřicetiletá Frauke Petry. V některých obcích získala i více než dvacet procent všech hlasů. Řádné výsledky budou zveřejněny až ve čtvrtek, přesto se zatím AfD umístila v Hesensku na třetí pozici.

Na prvním místě jsou však stále křesťanští demokraté kancléřky Angely Merkelové s 28,2 % a hned za nimi se 28 % sociální demokraté.

Komunální volby v Hesensku jsou pak pouze rozcvičkou před trojicí voleb do státního parlamentu v Baden-Württembergu, Porýní-Falc a Sasku-Anhaltsku. AfD již několik měsíců tvrdí, že má políčeno na místa ve všech zmíněných spolkových zemích, což jenom dokládají její současné výsledky.

Celý text zde

Podle nedávných průzkumů ARD má AfD v Sasku-Anhaltsku 19procentní podporu, což z ní činí třetí nejsilnější politickou stranu po Křesťanských demokratech a Levicové straně. Nejmenší podpoře se těší v Porýní, i tak zde však dosahují devíti procent, což by pro ně znamenalo místo v parlamentu, jelikož přesáhli pětiprocentní hranici.

Stejný cíl si Petry udala pro parlamentní volby v roce 2017.

„Nejprve je třeba začít přebírat kontrolu nad hranicemi a deportovat množství lidí, jež jsou v Německu, aniž na to mají právo,“ řekla Petry v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Protiimigrační rétorika se jí vyplácí více než původní euroskepticismus strany za předsednictví Bernda Lückeho, kterého právě Petry nahradila.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…