O zrušení sKaret by se mělo hlasovat v srpnu

17.07.2013 16:50

Sněmovna by měla schvalovat návrh na zrušení sporných sKaret nejpozději v první polovině srpna, a to v době, kdy se poslanci sejdou k hlasování o vyslovení důvěry úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Mimořádnou schůzi ke kartám sociálních systémů chce vyvolat ČSSD, podpisy pro její svolání už shromáždila, oznámil ve středu poslancům šéf sociálnědemokratické frakce Jeroným Tejc.

O zrušení sKaret by se mělo hlasovat v srpnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dnes je na programu sněmovny hlasování o jejím rozpuštění

Dosavadní systém sKaret, který slouží k výplatě sociálních dávek, zřejmě sněmovna zruší. ODS sice ve druhém čtení navrhla umožnit výplatu dávek na chráněné účty u více bank a zpoplatnit zasílání pomoci od státu poštou, zástupci ostatních stran s tím ale nesouhlasili.

Sociální karty nahradí staronové průkazy

Více hlasů při závěrečném schvalování původně senátního návrhu na zrušení sKaret by mohla získat úprava ze sněmovního sociálního výboru. Podle ní by lidé opět dostávali bezplatně sociální dávky na svůj účet nebo složenkou. Pokud by se do určité doby ani pro jednu variantu nerozhodli, peníze by dál putovaly na technický účet u České spořitelny, která projekt sKaret provozuje. Sociální karty by měly být nahrazeny staronovými průkazy podle typu zdravotního postižení.

Karty sociálních systémů prosadila bývalá vláda Petra Nečase (ODS) na návrh exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Cílem bylo ušetřit náklady spojené s výplatou sociálních dávek. Změna byla ale od počátku terčem kritiky příjemců dávek, opozice, odborů i kontrolních úřadů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…