ODS: Zajistíme spravedlivé důchody. Můžete přispět rodičům a prarodičům

24.06.2021 9:24

Politici se shodují v tom, že si čeští občané zaslouží důstojné důchody. Ale každý z nich si pod tímto souslovím představuje trochu něco jiného. Jak vypadají důstojné důchody podle ODS? Nahlédněte.

ODS: Zajistíme spravedlivé důchody. Můžete přispět rodičům a prarodičům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Na tom, že si Češi, Moravané a Slezané zaslouží důstojné důchody, se shodnou prakticky všechny politické strany. I ODS volá po nastavení spravedlivých důchodů. Co to v podání ODS znamená? Kupříkladu výrazné zvýšení penzí lidem, kteří jsou v důchodu 25 a více let.

„Důchod nesmí být almužna. Proto chceme odstranit historicky nespravedlivě nízké důchody a zvýšit důchod o 1 000 Kč měsíčně všem seniorům, kteří jsou v důchodu 25 a více let,“ oznámili občanští demokraté na sociální síti Facebook.

ODS a důchody

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

ODS zdůraznila, že chce důstojné důchody pro občany, ale to prý neznamená, že by bezuzdně rozhazovala, jak to podle opoziční koalice Spolu, koalice ODS, lidovců a TOP 09, činí současná vládní koalice ANO a ČSSD, kterou drží u moci komunisté.

Naše důchodová politika není jen planým rozhazováním, jako to předvádí vláda. Spolu se zajištěním spravedlivých a dostatečných důchodů prosazujeme opravdu strukturální změny našeho důchodového systému. Chceme, aby tyto změny byly udržitelné a opravdu možné,“ uvedla ODS.

ODS a důchody

V programu koalice Spolu slibuje zavedení zaručeného důchodu, který bude navázán na průměrnou mzdu.

„Podpoříme vztahy v rodině: Zavedeme dobrovolný společný vyměřovací základ manželů. Každý dostane možnost platit 1 procentní bod svého důchodového pojištění přímo svým rodičům nebo prarodičům,“ slibuje dále koalice Spolu. 

Možnost odvádět část svých příjmů na důchody rodičů či prarodičů prosazují pravicové strany již řadu let. Ale poslední vláda ODS, která skončila v roce 2013, tento slib nedokázala uvést do praxe.

Koalice hodlá prosazovat také posílení možnosti soukromého spoření na důchod.

„Dáme lidem větší volnost v rozhodování, ale odměníme ty, kdo chtějí pracovat dál. Snížíme podmínky potřebné doby na 25 let,“ slibuje dále koalice.

Vedle toho koalice slibuje mimo jiné i to, že zvýší vdovské důchody a při zvyšování důchodů zvýhodní ty občany, kteří vychovali více dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…