ODS chce ve Sněmovně projednat situaci na ministerstvu dopravy

07.02.2020 6:50

Poslanci ODS chtějí příští týden na jednání Sněmovny zařadit mimořádný bod týkající se situace na ministerstvu dopravy. Kauz je podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy příliš a je těžké se v nich zorientovat. Podle prvního místopředsedy ODS a šéfa jejích poslanců Zbyňka Stanjury není vládní hnutí ANO schopno dokončit klíčové dopravní stavby. Uvedli to dnes v tiskové zprávě.

ODS chce ve Sněmovně projednat situaci na ministerstvu dopravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala na 29. kongresu ODS

„Kauz už je tolik, že je těžké se v nich zorientovat: úplatky, předražený e-shop, nestaví se dálnice, chybí ministr... O mimořádné situaci chceme jednat ve Sněmovně, proto příští týden na schůzi navrhneme mimořádný bod. Chceme vládě ukázat, jak situaci řešit, když si sama neví rady. Chceme ukončit tento nouzový stav a konečně donutit vládu jednat," uvedl Fiala.

Podle Stanjury se v letech ekonomického růstu investuje do dopravní infrastruktury méně nebo stejně jako v době hospodářské krize, nedaří se dokončit opravu dálnice D1, propojit druhou dálnicí Moravu s Čechami nebo dokončit obchvat kolem Prahy. Ministerstvo podle něj také ruší jedno výběrové řízení za druhým, protože je neumí vypsat. „Bohužel korupční aféra exministra úplně zastiňuje sedmým rokem trvající neschopnost hnutí ANO v resortu dopravy, která má naprosto zásadní dopad na každého z nás," dodal Stanjura.

V čele resortu dopravy skončil v lednu Vladimír Kremlík (za ANO) poté, co podle premiéra Andreje Babiše (ANO) manažerský nezvládl situaci kolem zakázky na informační systém k dálničním známkám. Kremlíkovým nástupcem se stal vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), který oba resorty vede současně. Nový ministr problémovou zakázku zrušil.

Kremlík pak v minulých dnech serveru SeznamZprávy řekl, že mu byl v době, kdy byl ještě ministrem, nabídnut úplatek 1,5 milionu korun za ovlivnění zakázky na supervizora mýtného systému. V úterý kvůli tomu podal trestní oznámení. Zakázku na auditora mezitím Havlíček také zrušil.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …