ODS je nejbohatší stranou. Tihle muži jí dali nejvíce peněz

03.04.2012 11:50

Občanská demokratická strana získala minulý rok na darech téměř sto milionů korun. Větší část peněz poslali osobní dárci, firmy poslaly ODS více než 40 milionů. Podle zjištění serveru lidovky.cz byli sponzoři nejštědřejší k občanským demokratům.

ODS je nejbohatší stranou. Tihle muži jí dali nejvíce peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Podle výroční zprávy získala ODS od sponzorů zhruba 93,4 milionu korun. Fyzické osoby věnovaly 50 077 578 korun.

Server lidovky.cz zjistil, že straně poslalo milionové sumy celkem deset dárců. Neštědřejší byl majitel sítě obchodů se sportovním oblečením Vladimír Hořák a velkoobchodník s hutním materiálem Marek Šak. Oba na účet ODS zaslali dva miliony korun.

Mezi nejštědřejšími dárci byl reklamní podnikatel Humplík nebo realitní podnikatel Hrdlička

Částku 1 700 000 poslal občanským demokratům podnikatel v reklamě Filip Humplík, který se v politice angažuje už delší dobu. Před šesti lety se třeba podílel na billboardové kampani „Stydím se za svého premiéra“ vyjadřující nesouhlas s tehdejším premiérem Stanislavem Grossem.

Mezi nejštědřejší dárce se také řadí realitní podnikatel Václav Hrdlička. A není to poprvé. V roce 2009 daroval Hrdlička spolu s Josefem Stránským ODS 9 milionů skrze firmy Domum, Hamburk a Varhi – první stavební. Novináři se pak snažili zjistit důvod, proč svůj bohatý dar poslali přes tři společnosti.

Příspěvky očišťuji ODS, tvrdí podnikatel

Minulý rok daroval straně více než milion korun soukromý autodopravce Vasil Mádr z Lipníku nad Bečvou. Další milion darovala firma Ares, ve které figuruje jako spolumajitel. Mádr je také členem ODS.

„Nehledejte v tom nic špatného. Chtěl jsem, aby ta strana mohla normálně fungovat,“ řekl Mádr serveru lidovky.cz a dodal: „Vadí mi některé kauzy, mrzí a bolí mě to, ale není to o straně, ale o lidech. Přispívání je podle mě jediná možnost, jak ODS očistit. Pokud to půjde, rád dám peníze i příští rok, ne mě se mohou vždy spolehnout.“

Dva dárci podnikají v hazardu a herním průmyslu

Dva z dárců podnikají v oblasti herního průmyslu. Jedná se o pražského podnikatele Milana Hofmana, který je předsedou představenstva akciové společnosti Sport Games Win. Firma provozuje napříkla loterie a další podobné hry. Hofman se také objevuje v hazardních firmách – Sport Games a Sportgames Bet.

Druhým sponzorem je Libor Macháček z Veselí nad Lužnicí. Je jednatelem firmy Novagame, s. r. o., která se zabývá hostinskou činností. Podle informací z webových stránek provozuje sportbary, kde jsou výherní automaty.

Politické strany mají povinnost předkládat výroční zprávy každý rok. Pokud je nedodají nebo jsou neúplné, může jim soud pozastavit činnost. V krajním případě, například při opakovaném provinění, je může soud zrušit úplně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…