ODS je prý konzistentní, topkaři však kroutí hlavou. Fiskální pakt koalice radši odložila

31.01.2013 19:41

TOP 09 se diví, že ODS tak výrazně vystupuje proti fiskálnímu paktu EU a naopak finanční ústavu je ochotna přijmout. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík přitom připomíná, že pakt je méně přísný než finanční ústava.

ODS je prý konzistentní, topkaři však kroutí hlavou. Fiskální pakt koalice radši odložila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Miroslavem Kalouskem

Přistoupením k fiskálnímu paktu EU přitom TOP 09 podmiňuje znění koaliční smlouvy. Pokud v ní pakt nebude zanesen, koalice bude vládnout bez smlouvy – tak hovořil během dne první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Většina poslanců však ještě před jednáním předpokládala, že k dohodě zatím nedojde a zbude až na jednání špiček koalice ve formátu K9. „Já myslím, že spíše to bude na K9 včetně debaty o přímé volbě starostů,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Stanislav Polčák, který vzápětí potvrdil, že poměrně rychle bylo schváleno přesunutí tématu na K9.

Takový krok například vítá senátor za ODS Jaroslav Kubera. Podle něj je fiskální pakt složitým problémem. Smlouva o rozpočtové odpovědnosti totiž počítá s tím, že by státy do svého právního řádu zanesly pravidlo, podle něhož by byl povolený deficit u strukturálního rozpočtu do 0,5 procenta HDP. Pokud by to některý ze států porušil, platil by pokutu až 0,1 procenta HDP.

ODS pakt zatím přijímat nechce. "Už minimálně rok říkáme, že k fiskálnímu kompaktu jsme připraveni v okamžiku, kdy schválíme finanční ústavu, to znamená, že si pravidla hospodaření nastavíme sami. Zákon už leží v Poslanecké sněmovně. A zadruhé až bude jasno, jakým způsobem se v Česku rozhodne o přistoupení k euru. My navrhujeme, aby se o něm rozhodlo v referendu," uvedl v ČT ministr dopravy Zbyněk Stanjura.

Jenže předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík upozorňuje, že finanční ústava je ve skutečnosti přísnější než fiskální pakt. Podle svých slov nerozumí ODS, proč ho tedy nechce přijmout. „Rozpolcená ODS není schopná přijmout uvnitř sebe jasné stanovisko,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Varoval také, že kvůli podobným krokům může Evropská unie vnímat Českou republiku jako nestabilního partnera. „Předpokládám, že to zbude až na K9,“ uznal taktéž již dopředu, že půjde o příliš složité téma.

TOP 09 ani ODS totiž prozatím nevypadají, že by ustoupily ze svých požadavků. „Předpokládám, že vedení ODS bude ke koaličnímu jednání přistupovat v duchu dlouhodobých principů ODS,“ uvedl občanský demokrat Boris Šťastný. „Očekávám konzistentní a ideově vyhraněný postoj našich představitelů,“ dodal poslanec. Stejně tak připustil, že neví, jak k odmítavému stanovisku ODS přistoupí TOP 09.

Nejmenší koaliční strana LIDEM zatím vyčkává. „Větší tlak ze strany EU prostřednictvím fiskálního kompaktu vůči rozhazovačným vládám ČSSD by na škodu asi nebyl, ale přistoupení ke kompaktu nepovažuji, vzhledem k našemu nečlenství v eurozóně, za momentální nutnost,“ míní předsedkyně Karolína Peake.

První místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová si ale už tak jistá není. „Já osobně bych ráda slyšela argumenty obou stran (nikoli přes média, ale na koaličním jednání). V tuto chvíli nemám v tomto směru vyhraněný názor,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…