ODS mezi lidovci, geniální intrika Američanů, a do toho rozlícená Samková. Na debatě lídrů do EP bylo veselo

01.05.2014 10:29

Předvolební debata kandidátů do europarlamentu na půdě vysoké školy CEVRO Institut vykolejila dva její účastníky. Lídra ODS Jana Zahradila rozlítilo to, že jeho strana byla omylem zařazena do lidovecké frakce v EP, jejímž členem už pět let není. A jedničku na kandidátce Úsvitu Kláru Samkovou zase vytočil dotaz na ovce z plakátu tohoto protestního hnutí.

ODS mezi lidovci, geniální intrika Američanů, a do toho rozlícená Samková. Na debatě lídrů do EP bylo veselo
Foto: CEVRO Institut
Popisek: CEVRO Institut

Politologický klub vysoké školy CEVRO Institut uspořádal ve spolupráci s Mladými konzervativci předvolební debatu, jejímiž hlavními tématy byly programové priority a cíle kandidátů jednotlivých parlamentních stran do Evropského parlamentu. Zastoupena nebyla nejsilnější vládní strana ČSSD, protože se kvůli návštěvě Ukrajiny musel omluvit Libor Rouček. Kvůli natáčení televizní debaty chyběl i lídr KDU-ČSL Pavel Svoboda, toho ale nahradil čtvrtý na lidovecké kandidátce Eduard Hulicius.

Právě Eduard Hulicius vzbudil údiv při představování stranických priorit. Nikoli tím, že hovořil o zvýšení kvality potravin, prorodinné politice, problémech s „nepřizpůsobivými imigranty“ nebo boji s nezaměstnaností, ale tím, že prohlásil, že tyto priority bude prosazovat jako jeden ze čtyř poslanců KDU-ČSL, kteří budou zvoleni. Vzhledem k předvolebním preferencím lidovců to bylo hodně odvážné tvrzení.

Ransdorf je v Bruselu velvyslancem českého průmyslu

Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf si do něj v narážce na Andreje Babiše následně rýpnul, zda snahou o zvýšení kvality potravin nevyvolají lidovci vnitrokoaliční roztržku. Sám sebe pak označil za velvyslance českého průmyslu v Bruselu. Jednička na kandidátce Úsvitu Klára Samková zdůraznila jako prioritu zavádění prvků přímé demokracie a Evropskou unii i Evropský parlament připodobnila odtržeností od skutečných zájmů a potřeb lidí ke středověkým panovnickým dvorům.

V barvách hnutí ANO se představil Lukáš Štěpánek, devátý muž kandidátky, jenž o sobě prohlásil, že přichází ze světa byznysu a že opustil finanční sektor, aby v Evropském parlamentu hájil priority hnutí ANO. Lídr kandidátky ODS Jan Zahradil v úvodu zdůraznil, že zastupuje stranu, která má lepší pozici v Evropě než doma. „Snažili jsme se narušovat federalistický monopol lidovců a socialistů, který tam panuje,“ přiblížil taktiku občanských demokratů.

Přál byste si tam králíčky, nebo koloušky, vyjela Samková na tazatele

Zkritizoval skutečnost, že v Evropské unii neustále převládá snaha nafukovat rozpočet, zatímco ODS chce ukázat, že to jde i jinak, tedy šetřit. Ve své kritice EU zmínil i to, že úplně zaspala na poli diverzifikace energetických zdrojů a důsledky jsou nyní patrné v souvislosti s krizí na Ukrajině. „Evropský parlament by měl mít pravomocí spíš méně než více, aspoň by toho tolik nepokazil,“ dodal ještě europoslanec a první místopředseda ODS Jan Zahradil.

Hned první z dotazů diváků rozlítil Kláru Samkovou, protože se týkal toho, proč Úsvit neustále volá po tom, aby politici nedělali z lidí jen poslušné ovce, a pak si dá ovce na své předvolební plakáty. „Přál byste si tam králíčky, nebo koloušky?“ vyjela jednička Úsvitu na tazatele s tím, že černá ovce je zažité spojení a je proto třeba respektovat kompaktnost českého jazyka. „Jsem překvapena, že jsem na půdě tohoto institutu napadána z rasismu a populismu,“ podivovala se Klára Samková.

O udělení azylu musí rozhodovat stát, ne orgány Evropské unie

Nahrála tím ale jen na smeč vedle sedícímu lidoveckému kandidátovi, jenž až dosud působil v kanceláři europoslankyně Zuzany Roithové. „Plakát o ovcích odpovídá tomu, co si hnutí Úsvit myslí o Evropě. My budeme v Evropském parlamentu spolupracovat na společné azylové politice. Je přitom třeba rozlišovat, kdy lidé skutečně potřebují pomoc od toho, kdy jde o ekonomické emigranty,“ vysvětlil Eduard Hulicius.

Lídr kandidátky ODS kontroval tím, že občanství, povolení k trvalému pobytu i udělení azylu jsou základní atributy suverenity státu, ale Evropská unie státem není. „Pokud chceme zachovat EU jako konglomerát národních států, tak musí právo poskytnout azyl zůstat v rukou těch států, a ne že nějaké orgány Evropské unie budou rozhodovat o tom, kolik do které země přijde imigrantů. Každý stát má právo si o tom rozhodovat sám,“ zdůraznil Jan Zahradil s tím, že je zastáncem toho, abychom rozhodovací apetit evropských institucí drželi pevně na uzdě.

Osudy Ukrajinců nesmí řídit ozbrojenci vyslaní z Ruska

Diskuse kandidátů do Evropského parlamentu se nemohla vyhnout ani dění na Ukrajině. Klára Samková k němu poznamenala, že nábor Ukrajiny Evropskou unií se nezdařil a Miloslav Ransdorf hovořil o docela geniální intrice Američanů a o tom, že evropská diplomacie totálně selhala. „To, co tam probíhá teď, vyvolává riziko destabilizace a rozpadu Ukrajiny, evropským zemím hrozí vlna imigrace. Lidé typu Turčinova nebo Jaceňuka nebudí důvěru,“ prohlásil europoslanec KSČM.

„Jsem rád, že moji předřečníci odhalili, na čí straně jsou. Já jsem na straně západní Evropy a Ukrajiny. Naší snahou musí být, aby si Ukrajinci řídili své osudy sami, a ne aby jim je řídili ozbrojenci vyslaní z Ruska,“ řekl lidovecký kandidát do europarlamentu Eduard Hulicius. „Putin není můj šálek čaje. Ale nebyl zaznamenán žádný pokus vzít pod křídla Ruska krachující zemi,“ zareagoval Miloslav Ransdorf a v té souvislosti připomněl Putinův výrok „Kdo by nelitoval rozpadu Sovětského svazu, nemá srdce. Kdo by ho chtěl teď obnovit, nemá rozum“.

Vyvřela typická arogance Evropské lidové strany

Na závěr se diskutovalo o tom, v čem se čeští zástupci v europarlamentu mohou shodnout. Po slovech o zefektivnění čerpání evropských fondů, společné zemědělské politice a shodě na jaderné politice se zapojil do debaty Eduard Hulicius a zeptal se, co může lépe svědčit o shodě než to, že ODS je společně s KDU-ČSL v europarlamentu součástí frakce Evropské lidové strany. Do volebního speciálu vytištěného k této diskuse se totiž vloudila chyba, podle níž je ODS nadále součástí této frakce.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Ve skutečnosti jí byla jen v letech 2004 až 2009, kdy se podílela na vzniku nové frakce Evropští konzervativci a reformisté. „Vyvřela typická arogance Evropské lidové strany, která si myslí, že jí Evropská unie patří,“ zareagoval lídr ODS Jan Zahradil na slova lidoveckého kandidáta, který si ale následně ještě rýpnul, že se ODS do lidovecké frakce v europarlamentu stejně zase vrátí.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …