ODS navrhla, aby státní firmy povinně zveřejňovaly audity

06.03.2012 17:11

Vládní ODS dnes svým koaličním partnerům navrhla, aby místo zamýšlených kontrol Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ) byly státní a obecní firmy povinně auditovány nezávislými firmami. Na dnešní schůzce stranických expertů návrh přednesl poslanec ODS Marek Benda s tím, že výsledky auditů by byly povinně zveřejňovány. Takový princip by podle něj - na rozdíl od kontrol NKÚ - umožnil kontrolu všech obecních či státních společností. VV a TOP 09 návrh ODS neodmítly, nadále ale žádají, aby hospodaření takových firem kontroloval i NKÚ.

ODS navrhla, aby státní firmy povinně zveřejňovaly audity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

"ODS neodpověděla na základní otázku: Proč úřad, který si daňový poplatník platí, tedy NKÚ, nemůže kontrolovat hospodaření s rozpočty právnických osob kontrolovaných státem," řekl poslanec TOP 09 a STAN Stanislav Polčák.

Právě on je autorem návrhu k vládní novele ústavy a zákona o NKÚ. Novela pravomoci rozšiřuje na kontroly obcí i krajů, NKÚ by měl mít nově možnost kontrolovat také zdravotní pojišťovny, veřejné výzkumné instituce, dobrovolné svazky obcí, příspěvkové organizace územních samosprávných celků nebo například Českou televizi i Český rozhlas.

Externí audit a zveřejňování výročních zpráv

Benda dnes vysvětlil, že ODS koaličním partnerům navrhuje "několik opatření, převážně založených na externím auditu, povinně zveřejňovaných výročních zprávách", což by se vše týkalo krajských a obecních firem od určité velikosti.

Benda připustil, že takové řešení by bylo dražší než kontroly NKÚ, jeho výhodou však je, že audity by musely zveřejňovat všechny firmy. "Jestli chceme, aby byl výkon akcionářských práv pod veřejnou kontrolou, pak je nutné takový princip zavést," dodal.

Větší pravomoce pro NKÚ

Místopředsedkyně Věcí veřejných a vicepremiérka Karolína Peake doplnila, že ODS navrhla také rozšířit pravomoci NKÚ na kontrolu výkonu vlastnických práv státu, obcí a krajů. "Tedy kontrolu těch, kteří zastupují stát, obce nebo kraje v dozorčích nebo správních radách," vysvětlila.

Podle Polčáka má návrh ODS "svá pozitiva" a mohl by být součástí novely spolu s rozšířením pravomocí NKÚ.

Podle něj i vicepremiérky Karolíny Peake (VV) je pravděpodobné, že projednávání ústavní novely i zákona o NKÚ bude odsunuto až na konec březnové schůze sněmovny. Do té doby se ještě jednou nad problémem sejdou koaliční experti, kteří se také příští týden ve čtvrtek chtějí kvůli této věci sejít s vedením NKÚ.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…