ODS netrvá na školném. Chce poplatky za delší studium a posílit prestiž učitelů

16.09.2013 16:24

ODS netrvá na zavedení školného na vysokých školách, dává přednost poplatkům za delší studium. Chce úlevy pro firmy spolupracující se školami a také pro firmy, které umožní práci na částečný úvazek pro rodiče dětí v předškolním věku. Program strany pro oblast vzdělávání dnes novinářům představil exministr školství a lídr pro Jihomoravský kraj Petr Fiala. Strana chce rovněž posílit prestiž učitelů a zavést dlouho připravovaný kariérní řád. Nedostatek míst v mateřských školách chce řešit podporou různých forem předškolního vzdělávání.

ODS netrvá na školném. Chce poplatky za delší studium a posílit prestiž učitelů
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

"Všichni chceme pro naše děti dobré školy, k tomu nám ale nepomůže žádná další reforma, ani žádné další pokusy. Školy potřebují stabilitu a řád," řekl novinářům Fiala. Podle něj je potřeba nastavit dlouhodobě funkční model státních maturit. Na každého žáka na základních a středních školách by měl jít ze státních prostředků stejný příspěvek bez ohledu na to, v jakém regionu studuje. U vysokých škol chce strana dát důraz na uplatnitelnost absolventů na trhu práce a kvalitu výuky.

"Školné není to nejdůležitější. Chceme revizi poplatků tak, aby nejdřív platili ti, kteří studují dlouho nebo se studiu dostatečně nevěnují," konstatoval Fiala. Poplatky za delší studium platí už nyní. Naopak talentovaní studenti by podle Fialy měli být zvýhodněni. Vláda expremiéra Petra Nečase, ve které působil i Fiala, uvažovala o možném zavedení "zápisného", které by platili všichni studenti vysokých škol.

ODS podporuje výuku angličtiny od 1. třídy základní školy. Plánuje také větší důraz na výuku matematiky a přírodních věd. Na vzdělávání chce ODS v příštím volebním období přidat tři miliardy korun. 

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…