ODS opouští starosta plzeňského centrálního obvodu. Založí vlastní stranu

26.06.2014 6:59

Řady ODS v Plzni opouští její dlouholetý člen a starosta významného centrálního městského obvodu Plzeň 3 Jiří Strobach. Členství se rozhodl ukončit po 16 letech. Jako důvod uvedl, že není možná diskuse se současným oblastním vedením ODS. Strobach to sdělil v prohlášení, které zaslal ČTK.

ODS opouští starosta plzeňského centrálního obvodu. Založí vlastní stranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

V komunálních volbách se chce ucházet o hlasy voličů, podle svých slov je připraven založit vlastní subjekt.

Není prvním čelným politikem, který ODS v Plzni opouští
Strobach je tak dalším z politiků v Plzni, kteří ODS opouštějí. Na začátku roku opustil stranu bývalý krajský šéf ODS Jiří Pospíšil, později z ODS odešli další lidé, včetně místostarostů nejlidnatějšího sídlištního obvodu Lochotín Jiřího Uhlíka a Vladimíra Tichého.

Strobach neuspěl minulý týden na sněmu, jehož účastníci odmítli jím navrženou kandidátku pro komunální volby v centrálním obvodu. Strobach pak na protest jednání ještě před hlasováním spolu s dalšími lidmi opustil. Kandidátní listina se poté sestavila z jiných jmen a o víkendu ji schválila oblastní rada ODS.

Nesouhlasí s údajným nedemokratickým schvalováním kandidátky

"Je mi líto, že vedení ODS a hlavně delegáti zvolení na oblastní sněm nevyslyšeli moje námitky proti nedemokratickému postupu při schvalování kandidátky na městský obvod Plzeň 3. Již určení nového klíče bylo účelové s cílem umenšit Strobacha a jeho kolegy," napsal v prohlášení Strobach.

Kopáček je prý nesmyslně démonizován

Jím navržená kandidátka neprošla u některých členů údajně i proto, že na přední místo navrhoval bývalého místostarostu centrálního obvodu Stanislava Kopáčka. Ten byl v roce 2009 jedním z aktérů aféry, při níž po oslavě v baru údajně spolu s tehdejším radním pro bezpečnost vyhrožovali zasahujícím městským policistům. Strobach ale odmítl, že by svou současnou kandidaturu za ODS podmiňoval schválením nominace i "pro nesmyslně démonizovaného zastupitele Stanislava Kopáčka".

Strobach také vyloučil, že by měl dohody s jinými subjekty a už předem uvažoval o odchodu z ODS. "Není tomu tak. Rozhodl jsem se až po konání nedělního sněmu ODS. Nestane se ze mne 'přeběhlík' ke stranám, jež se zdají být výtahem k moci, nebo mají v čele populární tváře," uvedl starosta. Hodlá založit vlastní subjekt a pokračovat v dosavadní práci. Chce se například zasadit o to, aby se nezavřel bazén SK Radbuza na Chodském náměstí, aby nevyrostla čerpací stanice za domy v Sukově ulici v lokalitě Bezovka a další.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…