ODS se propadne, ale nechceme ji podceňovat, říká Sobotka

20.06.2013 17:08

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka věří, že prezident Miloš Zeman neschválí Miroslavu Němcovou jako premiérku – a nakonec dojde k předčasným volbám. Sobotka poukazuje na to, že o předčasných volbách mluvil Zeman již dříve.

ODS se propadne, ale nechceme ji podceňovat, říká Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Koneckonců, ve své volební kampani se prezident Zeman přímo proti pravicové vládě vyhranil, zejména před druhým kolem, kdy potřeboval mobilizovat na svoji podporu sociálně demokratické a komunistické voliče. Nyní máme zatím historicky největší šanci nové volby skutečně vyvolat. Není žádný důvod prolongovat Nečasovu vládu bez Nečase. Není na co čekat. Věřím, že o potřebě voleb ČSSD přesvědčí i prezidenta,“ uvedl Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro ČeskouPozici.cz.

Kdyby si měl ale vybrat mezi předčasnými volbami a úřednickou vládou, kterou schválí Zeman, volil by spíše první variantu. „Pro ČSSD jsou přijatelné jen nové volby. Ze staré Poslanecké sněmovny nemůže vzejít žádná dobrá vláda. Každý vládní koncept bude bez voleb nutně založen na zákulisním obchodování s nezařazenými poslanci nebo přeběhlíky,“ míní Sobotka.

„Žádná opravdu „úřednická“ nadstranická vláda se ve skutečnosti v našich podmínkách sestavit nedá. Buď v ní budou bývalí politici s konkrétní historií politických kontaktů, nebo budou úředničtí ministři na půdě vlády startovat politickou kariéru, kterou zúročí v nejbližších volbách. Připomínám osudy lidí, jako je Jan Fischer nebo Martin Pecina,“ dodává.

Na kauzu kolem Petra Nečase a Jany Nagyové má Sobotka jasný názor. Není ale tak pesimistický, ODS podle něj po příštích volbách ve sněmovně zůstane. „Očekávám zasloužený propad ODS, ale ne takto rozsáhlý. ODS je stále silně zakotvena na místní a krajské úrovni. Na pravici zůstává soupeřem, kterého ČSSD nehodlá podceňovat,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …