ODS v Praze 10 se důrazně postavila za vyloučeného Hrdličku. Hrozí soudy

15.08.2013 15:10

Vedení ODS v Praze 10 se důrazně postavilo za Tomáše Hrdličku, kterého vedení občanských demokratů v pátek vyloučilo ze strany. Vyloučení označilo za nedemokratické a za přímý útok na demokratické základy státu. Po smírčím výboru strany chce, aby rozhodnutí přezkoumalo. Jinak se chce ODS Prahy 10 obrátit na soud.

ODS v Praze 10 se důrazně postavila za vyloučeného Hrdličku. Hrozí soudy
Foto: ČT
Popisek: Člen pražské regionální rady Prahy 10 Tomáš Hrdlička z ODS

Informace vyplývá z usnesení Oblastní rady ODS Praha 10, které má ČTK k dispozici. Hrdličku, který byl členem strany právě v Praze 10, vyloučila Výkonná rada ODS v pátek na návrh pražské regionální rady. A to společně s poslancem Janem Floriánem, který nehlasoval s klubem ODS proti důvěře vládě Jiřího Rusnoka. Vyloučení Hrdličky, který bývá označován za šedou eminenci pražské politiky, navrhl předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda. Zdůvodnil to tím, že Hrdlička dlouhodobě občanské demokraty poškozuje.

Podle ODS z Prahy 10 nebyl předložen žádný důvod

Spolustraníci Hrdličky z Prahy 10, kteří stojí proti Svobodovi již delší dobu, vyloučení "zásadním způsobem" odmítli. "Nebyl předložen jediný relevantní argument, který by obhajoval tento krok," píše se v usnesení s tím, že Hrdlička byl "zjevně vyloučen za svůj názor a jako výsledek mocenského boje a osobní msty" Svobody. Hrdličku usnesení oceňuje jako dlouholetého člena pražské ODS, který se podílel na několika "úspěšných předvolebních kampaních občanských demokratů".

Podle Svobody bylo usnesení o vyloučení v souladu se Stanovami ODS. "Potrefená husa se vždycky ozve," řekl ČTK. Dodal, že je přesvědčen, že smírčí výbor rozhodnutí strany potvrdí.

Občanští demokraté z Prahy 10 chtějí pozastavení členství Bohuslava Svobody

ODS Prahy 10 zároveň v usnesení vyzývá své kolegy z Prahy 2, aby pozastavili členství Svobodovi kvůli tomu, že je policií obviněn kvůli kauze Opencard. A to v souvislosti s tím, že regionální rada vyzvala ODS v Praze 13, aby pozastavila nebo zrušila členství Janě Nagyově, bývalé šéfce kabinetu Petra Nečase, protože byla obviněna policií. "Je nemyslitelné, aby pro funkcionáře ODS platila jiná pravidla než pro řadové členy," píše se v usnesení.

Svoboda takový postup odmítá. Obvinění v jeho případě považuje za nesmyslné a obvinění za nepravdivé. Udání bylo podle něj podáno cíleně, aby byli lidé z tehdejší rady hlavního města zdiskreditováni.

Zástupci ODS z Prahy 10 ČTK řekli, že páteční regionální rada projednávala také případné zrušení oblastního sdružení v Praze 10. Považují to za důkaz nedemokratických postupů ve straně. Svoboda odmítl, že by toto téma regionální rada řešila. O zrušení této části ODS se podle něj mluvilo pouze v kuloárech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…