ODS vrátí milion korun, který poslala kadeřnice na mateřské

07.04.2014 17:18

ODS do dvou týdnů vrátí milion korun, který loni dostala od dvaadvacetileté kadeřnice na mateřské dovolené. Spekulovalo se, že skutečným dárcem byl její manžel, který podniká ve výrobě zdravotnických prostředků. Vrácení sponzorského daru v pondělí na tiskové konferenci oznámil předseda strany Petr Fiala, i když podle něj byl dar v pořádku. Strana zřídí transparentní účet a zváží zpřísnění pravidel pro dary nad půl milionu korun, uvedl také.

ODS vrátí milion korun, který poslala kadeřnice na mateřské
Foto: ilustrační foto
Popisek: Kadeřnictví

ODS dar získala v dubnu 2013 od Sabiny Spálovské, nyní s novým příjmením Gajarské, která je podle médií na mateřské dovolené a nevlastní ani žádnou nemovitost. Manželem Gajarské, která se k daru nechtěla vyjádřit, je Jozef Gajarský, podnikatel ve výrobě zdravotnických prostředků. Na dotaz, zda není skutečným dárcem on, neodpověděl.

Dar splňoval všechny náležitosti, tvrdí Fiala

Fiala řekl, že se v posledních dnech důkladně seznámil se všemi okolnostmi daru a došel k tomu, že všechny náležitosti, které dar má mít, byly naplněny. Byl poskytnut bezhotovostní platbou na základě platné darovací smlouvy a identita dárkyně byla dvakrát ověřena, uvedl.

„Já nicméně po zvážení všech okolností, který tento případ má, jsem se rozhodl k následujícím krokům: Abychom oslabili mediální tlak na osobu paní dárkyně, abychom odstranili veškeré pochybnosti, které na veřejnosti o financování Občanské demokratické strany vznikly, tak nejpozději do dvou týdnů vrátíme celou částku," nechal se slyšet.

ODS loni získala 281 milionů korun. Přesto měla ztrátu 14,5 milionu

Fiala se také ohradil proti poškozování soukromí dárkyně. Žádná česká politická strana podle něj nemá možnost zjišťovat majetkové poměry jednotlivých občanů, a je to tak dobře.

ODS podle své letošní výroční zprávy vybrala loni na darech 78 milionů korun. Primát nejštědřejšího dárce drží Jiří Kubů z Brna s dvěma a půl miliony korun. Strana loni získala celkem 281 milionů korun, přesto skončila ve ztrátě asi 14,5 milionu korun.

reklama

autor: vfe, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …