ODS začíná couvat z voleb. Zaklíná se fotovoltaikou a "občanem"

13.08.2013 9:16

Poslanci TOP 09, sociální demokracie i komunistů počítají s předčasnými volbami už letos v říjnu. Podle šéfů poslaneckých klubů těchto stran není důvod, aby se sněmovna za týden nerozpustila. ODS se ale začala bránit, podle Miroslavy Němcové se nestihnou projednat důležité zákony a normy spadnou pod stůl, poslanec Boris Šťastný se zase bojí o osud pravice.

ODS začíná couvat z voleb. Zaklíná se fotovoltaikou a "občanem"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová, předsedkyně poslanecké sněmovny

"Myslím, že už není možné ten termín odkládat. Máme zajištěno všech 54 poslanců a nevidím důvod, proč to prodlužovat," řekl Lidovým novinám předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Stejný názor má i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, který nevidí na rozdíl od ODS problém ani v legislativním procesu. "Určitě bychom rádi stihli termín 18. a 19. října. Pokud se sněmovna rozpustí, je na Senátu a hlavně prezidentovi, jestli důležité zákony podepíše ještě před rozpuštěním," řekl LN.

ODS začíná couvat

Právě zásadními zákony, kam patří normy k občanskému zákoníku nebo podporované zdroje energie, se ale teď zaklíná ODS. A tak ačkoliv Výkonná rada ODS odhlasovala usnesení, že předčasné volby jsou nejlepším řešením současné situace, její představitelé se začínají ošívat.

Šéfka sněmovny Miroslava Němcová varuje, že pokud se poslanci shodnou na rozpuštění sněmovny, důležité normy spadnou pod stůl. "Pokud by byl tento termín voleb, tak to nestihneme zcela jednoznačně. Jestli ostatní řeknou, že fotovoltaiku přijmout nechtějí, že lidé budou dále platit šílené účty za energie, tak já si naopak myslím, že už nás měsíc navíc nezabije. Tak se k tomu bude stavět ODS," řekla Němcová Lidovým novinám.

Podobně hovoří také úřadující předseda ODS Martin Kuba. Trvá na tom, aby byly nejdříve schváleny prioritní zákony, kam řadí podporu obnovitelné energie. "Tlak na předčasné volby je mediálně enormní. Ale rád bych slyšel od kolegů, co bude, až se zákon o obnovitelných zdrojích vrátí ze Senátu? ODS podporuje realizaci voleb, ale nesmíme udělat chybu, aby občané platili na obnovitelných zdrojích o 400 milionů víc. Jestli budou volby 18. října nebo až v listopadu, je jedno," řekl Kuba Právu.

Konec pravice

Poslanec Boris Šťastný, který deníku Právo rovnou řekl, že předčasné volby nepodpoří, upozorňuje na další věc. "Hrozí nebezpečí ústavní většiny ČSSD a KSČM. Za dva měsíce nelze připravit kampaň a to nebezpečí vysvětlit voličům. Předčasné volby by způsobily zánik pravice. ODS a TOP 09 udělají velkou chybu, jestliže populisticky naskočí na tuto mediální vlnu," řekl.

Svůj postoj změnil také exministr a místopředseda strany Jiří Pospíšil, který řekl, že prioritou před rozpuštěním sněmovny by mělo být schválení občanského zákoníku. "Je to moje dítě, dělal jsem na něm šest let. Nikdo mě nemůže podezírat, že je to ode mě krycí manévr, jak se vyhnout předčasným volbám," prohlásil v České televizi.

Přípravy pokračují

Ostatní poslanci ale s ODS nesouhlasí. Vždy je prý nějaký zákon, který se nestihne udělat. Pokud budou volby co nejdříve, může navíc věc schválit nová sněmovna, myslí si šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. A přípravy tak pokračují, v této věci se včera sešel premiér Jiří Rusnok s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …