ODS zahájí kampaň před podzimními volbami

02.09.2012 16:56

Občanští demokraté v pondělí zahájí v Mladé Boleslavi kampaň před podzimními krajskými a senátními volbami. Program vládní strany, která se ve volbách pokusí rozbít nynější hegemonii ČSSD v krajích, představí spolu s kandidáty na hejtmany a senátory předseda strany Petr Nečas. Tváří podzimní kampaně ODS bude i pražský primátor Bohuslav Svoboda a prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka.

ODS zahájí kampaň před podzimními volbami
Foto: Martin Kovář
Popisek: Výkonná rada ODS

Občanští demokraté si podobně jako TOP 09 ke startu volební kampaně vybrali Středočeský kraj, kde ČSSD výrazně oslabila korupční kauza někdejšího hejtmana Davida Ratha. ODS ale nešla s poukazováním na Rathovu aféru tak daleko jako TOP 09, která kampaň zahájila pochodem z Rathova bydliště v Hostivici do Buštěhradu. ODS se místo toho rozhodla podpořit svého krajského lídra a mladoboleslavského primátora Raduana Nwelatiho.

Hejtmani ČSSD si vedou špatně, zdůrazňují občanští demokraté

Šance ODS na úspěch v krajských volbách se zatím nejeví příliš optimisticky. Podle dosavadních průzkumů by ji nyní v některých krajích předstihla nejen ČSSD ale i komunisté. Jsou ale i regiony, kde ODS boduje. Například v Pardubickém kraji by volby podle agentury ppm factum research vyhrála.

Sociální demokraté se snaží v kampani stejně jako v roce 2008, těžit z toho, že ODS vede nepříliš populární vládu. ČSSD opět krajské volby prezentuje jako referendum o pravicové vládě a nastoluje celostátní témata jako církevní restituce. ČSSD zahájila kampaň s týdenním předstihem před ODS. Odstartovala ji v Brně.

Podle ODS se sociální demokraté snaží odvrátit pozornost od špatných výsledků svých hejtmanů, které demonstruje mimo jiné i Rathova kauza. Rétorika obou hlavních politických stran tak zřejmě nabídne kampaň, v níž se obě strany pasují do role opozice a budou si navzájem vyčítat bídnou správu veřejného majetku. Pozice ODS přitom nebude jednoduchá i pro to, že v některých krajích vládne v koalici s ČSSD.

Vzkaz pražské ODS

ODS chce podle informací ČTK investovat do kampaně před podzimními volbami zhruba 65 milionů korun. Sociální demokraté hovoří o zhruba 90 milionech korun. Dalších 15 milionů korun vyčlenila ODS pro svého prezidentského kandidáta Sobotku. Někdejší předseda Senátu a nynější místopředseda horní komory má být jednou z hlavních tváří kampaně, čímž ODS podobně propojí podzimní kampaň s prezentací svého prezidentského kandidáta.

Kromě očekávané kritiky ČSSD a obhajoby vládní politiky přinese pondělní zahájení kampaně zřejmě i jeden zajímavý vnitrostranický vzkaz. Jednou z hlavních postav kampaně totiž spolu s Nečasem bude pražský primátor Bohuslav Svoboda, a to i přesto že v Praze se nyní volby do zastupitelstva nekonají. Svoboda se v posledních dnech dostal do sporu s vlastním zastupitelským klubem kvůli výměně ředitele pražského dopravního podniku a spekulovalo se o jeho výrazním oslabení v pražské ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…