OKD na programu jednání vlády

03.05.2016 15:55

Ve středu ráno se sejde kvůli vývoji v těžební firmě OKD rozšířené předsednictvo vlády. Svolal ho premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který o tom dnes informoval na twitteru. OKD dnes podala k soudu sama na sebe insolvenční návrh, nemá totiž dost peněz na to, aby mohla splácet své závazky.

OKD na programu jednání vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odboráři a horníci z důlní společnosti OKD Ostrava demonstrovali před úřadem vlády za prosazení zákona o dřívějších hornických důchodech

"Na prvním místě je pro nás pomoc zaměstnancům," uvedl na sociální síti premiér.

Společnost OKD, jejímž majitelem je NWR, se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro ni ztrátová i přes úsporná opatření. Podle analytiků je ale příčinou jejích problémů i vysoké zadlužení.

Podle insolvenčího návrhu OKD dluží více než 17 miliard korun. Má nejméně 650 věřitelů. Majetek OKD nedosahuje ani sedm miliard. Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark dnes řekl, že 13 miliard korun jsou závazky v rámci skupiny.

OKD má nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků. Uzavření společnosti by ale mělo vliv i na tisíce míst v návazných profesích.

Kvůli špatné situaci v OKD dnes protestovalo 46 horníků v podzemí Dolu Darkov na Karvinsku, podle odborového předáka chtějí, aby šla firma do insolvence.

Akcie NWR na pražské burze v reakci na vývoj v OKDspadly dnes po 14:00 o více než 41 procent na sedm haléřů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…