OPEC snížil těžbu, USA natruc. Už se mluví o tom, co by se Saúdům mělo udělat

05.10.2022 17:50

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další země ve středu oznámily snížení těžby ropy o dva miliony barelů denně, což jsou asi dvě procenta celosvětových dodávek. Spojené státy americké přitom kvůli situaci na Ukrajině a snaze zvýšit tlak na Rusko prosazují naopak zvýšení těžby ropy. Dnes ohlášené snížení těžby ropy by mohlo ještě více zvýšit ceny plynu.

OPEC snížil těžbu, USA natruc. Už se mluví o tom, co by se Saúdům mělo udělat
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Koalice, která zahrnuje třináct zemí OPEC a jedenáct nečlenských zemí včetně Ruska, oznámila na svém vídeňském zasedání snížení těžby ropy o dva miliony barelů denně, což odpovídá zhruba dvěma procentům celosvětových dodávek. Země tak nevyslyšely apely amerického prezidenta Joea Bidena, který kvůli tomu například v červenci navštívil Saúdskou Arábii.

Snížení, které oznámil OPEC+, je zhruba dvojnásobkem množství, které USA denně uvolňují ze své strategické ropné rezervy. Podle serveru Thehill.com by snížení těžby ropy mohlo vyvolat zvyšování cen ropy a posléze i zemního plynu.

To je vítaná zpráva pro Rusko, protože by to podpořilo příjmy Kremlu z prodeje ropy předtím, než v prosinci vstoupí v platnost sankce Evropské unie.

Republikán Ro Khanna se proti oznámeným škrtům ohradil a pro televizi CNN uvedl, že by USA měly přijmout odvetná opatření. „Prezident Biden by měl dát jasně najevo, že Saúdům přestaneme dodávat zbraně a letecké součástky, pokud budou okrádat americký lid a posilovat Putina tímto drastickým snižováním produkce,“ uvedl Khanna ve svém prohlášení. „Oni nás potřebují mnohem více než my je.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…