OSN má obavy z následků obrovského výbuchu sopky u souostroví Tonga

16.01.2022 16:26

Sobotní erupce podmořské sopky u souostroví Tonga znepokojila novozélandskou premiérku Jacindu Ardernovou a generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese. Tedy zejména její následky, které se nyní snažit zjistit. Nový Zéland se nyní snaží obnovit plnou komunikaci s tichomořským státem. Píše to server ČeskéNoviny.cz.

OSN má obavy z následků obrovského výbuchu sopky u souostroví Tonga
Foto: OSN
Popisek: OSN

Úřady Tongy oficiálně po sobotní erupci neohlásily žádné oběti ani škody. OSN i Nový Zéland situaci sledují a jsou připraveny pomoci. V současné době se s některými pobřežními oblastmi zatím nelze spojit. 

Podmořský vulkán Hunga Tonga – Hunga Ha’apai, který leží asi 65 kilometrů od metropole souostroví, vybuchl v sobotu brzy ráno středoevropského času. Satelitní snímky ukázaly, jak se nad mořskou hladinou zvedl obrovský, až pět kilometrů široký oblak popela, páry a sopečných plynů do výšky zhruba 20 kilometrů.

Hlasitá erupce trvala osm minut. Slyšeli ji (v nějaké podobě) dokonce i obyvatelé na 800 kilometrů vzdáleném Fidži či obyvatelé Aljašky. Vlna tsunami způsobená výbuchem zasáhla pobřeží Tongy, Fidži či Americké Samoy, ale i Japonska či Spojených států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…